Meteorológovia evidujú na Slovensku takmer až rekordné teplo

NETKY.SK • 17 December 2019, 15:57 • 2 min
Meteorológovia evidujú na Slovensku takmer až rekordné teplo

BRATISLAVA - Meteorológovia na Slovensku evidujú mimoriadne, takmer až rekordné teplo a regionálne rozdiely v počasí. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

V utorok pozorujú meteorológovia fohnový efekt (teplý padavý vietor v závetrí hôr) na Orave, na strednom Považí, čiastočne aj na hornej Nitre a na hornom Zemplíne.

 

Mimoriadne teplo

"Je tu lokálne teplejšie ako z opačnej strany daných pohorí. Najteplejšie však nie je v týchto oblastiach, ale na krajnom juhu západného Slovenska, kam sa v lokálne zosilnenom južnom až juhozápadnom prúdení dostal teplý vzduch z Maďarska," spresnil ústav.

 

Na všetkých dostupných meteorologických staniciach v oblasti nameral SHMÚ teplotu vzduchu do 14.00 h 15 až 16 stupňov Celzia. Na ostatnom území západného Slovenska fúkal severovýchodný až juhovýchodný vietor a v týchto oblastiach bolo podľa meteorológa relatívne chladnejšie.

 

"Nie všade je však takto teplo. Najchladnejšie je na juhovýchode okresu Rimavská Sobota, len okolo troch stupňov Celzia," spresnili meteorológovia.

 

 

Rekord pred 20 rokmi

O rekordné hodnoty však podľa nich zväčša nejde. V roku 1989 sa vyskytla doposiaľ najteplejšia séria dní v rámci decembra. Z tohto obdobia je aj najteplejší decembrový deň, 19. december 1989 na stanici Veľký Meder (Čalovo) namerali teplotu 19,1, dva dni predtým tam aj v Hurbanove 19 stupňov Celzia.

 

"Veľmi teplo je aj na horách. Na Skalnatom plese sme podľa operatívnych údajov zaznamenali teplotu vzduchu vyše 13 stupňov Celzia, čo je takmer absolútny rekord zaznamenaný v decembri na tejto stanici - doposiaľ platný je 14,2 stupňa Celzia v roku 1989," uviedol SHMÚ.

 

Pár desatín stupňov Celzia od absolútneho decembrového rekordu (5,8 stupňa Celzia z roku 2006) je aj teplota na Lomnickom štíte, pričom je podľa meteorológov šanca, že tento rekord bude prekonaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies