Na kauciu prepustení greenpeaceáci nemôžu opustiť Rusko

NETKY.SK • 13 December 2013, 14:52 • 2 min
Na kauciu prepustení greenpeaceáci nemôžu opustiť Rusko

PETROHRAD - Ruské úrady nedovolia tridsiatke prepustených aktivistov environmentálnej organizácie Greenpeace opustiť krajinu a stráviť tak vianočné sviatky doma.

slovakia

left justify in out

Potvrdila to v piatok samotná organizácia. Aktivistov zo 17 krajín síce v novembri prepustili na kauciu, stále im však hrozí niekoľkoročné väzenie. Príčinou ich zotrvania v Rusku je fakt, že vyšetrovatelia odmietli požiadať migračný úrad o vydanie cestovných povolení na opustenie Ruska. Ten bez ich požiadavky nemohol konať. Vplyvný vyšetrovací úrad argumentuje faktom, že aktivisti nemajú vo svojich pasoch vstupné pečiatky. Greenpeace ale poukazuje na verdikt novembrového súdu, ktorý umožnil obvineným cestovať.

Petrohradský súd koncom novembra prepustil na kauciu v prepočte 45-tisíc eur posledného z 30 aktivistov zadržaných za protest proti ťažbe ropy v Arktíde. Celú posádku lode Arctic Sunrise, ktorú tvorili štyria Rusi a 26 cudzincov zo 17 krajín, zadržala v septembri pobrežná stráž pri vrtnej plošine Prirazlomnaja v Barentsovom mori. Tú sa ochranári pokúsili obsadiť, aby upozornili na riziká ťažby ropy v Arktíde. Rusko následne skupinu obvinilo z pirátstva, čo skritizovalo viacero krajín, najmä Holandsko, pod ktorého vlajkou sa loď plavila. Ruské orgány následne koncom októbra prekvalifikovali obvinenia voči aktivistom z pirátstva na výtržníctvo. Zaň im hrozí sedem rokov za mrežami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies