Na Jupiterovom mesiaci Európa pozorovali možné výtrysky pary

NETKY.SK • 27 September 2016, 11:57 • 2 min
Na Jupiterovom mesiaci Európa pozorovali možné výtrysky pary

BALTIMORE - Astronómovia na čele s Williamom Sparksom zo Space Telescope Science Institute v Baltimore pozorovali pomocou Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu úkaz na povrchu Jupiterovho mesiaca Európa, ktorý by mohol byť výtryskom vodnej pary dosahujúcim výšku až 200 kilometrov. Podobný úkaz pritom vedci pozorovali už v roku 2012.

slovakia

left justify in out

Ak by sa potvrdila existencia týchto výtryskov, Európa by bola po Saturnovom Encelade druhým mesiacom v Slnečnej sústave, kde odborníci takýto jav pozorovali. Taktiež by to vedcom umožnilo poslať v budúcnosti k Európe sondu, ktorá by mohla preskúmať vzorky jej podpovrchového oceánu bez toho, aby sa musela prevŕtať niekoľko kilometrov hrubou vrstvou ľadu. Sparks s kolegami vykonali počas 15 mesiacov celkovo desať pozorovaní preletu Európy pred Jupiterom, pričom pri troch z nich zaznamenali možné výtrysky vodnej pary.

 

"Netvrdíme, že sme dokázali ich existenciu, ale získali sme ďalšie dôkazy, že k takýmto javom môže na Európe dochádzať," vyhlásil Sparks. Ich existenciu by mohol potvrdiť Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba, ktorý plánujú uviesť do prevádzky v roku 2018.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies