Na hrade Šášov objavili unikátne nálezy

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 08:57 • 2 min
Na hrade Šášov objavili unikátne nálezy

ŽIAR NAD HRONOM - Dobrovoľníkom, ktorí pracujú na záchrane hradnej zrúcaniny Šášov neďaleko Žiaru nad Hronom, sa pred pár dňami podarili unikátne objavy.

slovakia

left justify in out

Jedným z nich sú schody do pivnice delovej veže. Tie síce boli v 70. rokoch 20. storočia s najväčšou pravdepodobnosťou odkryté, no nezanechal sa o tom žiadny záznam.

 

"Podarilo sa nám objaviť schody do delovej veže, ktoré boli zasypané možno už dávnejšie, minimálne zosunom východnej steny delovej veže niekedy koncom 90. rokov," priblížil predseda Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislav Uhrovič. Odkrytie schodov bolo podľa jeho slov aj pre nich zaujímavým nálezom, keďže ich presné miesto doteraz nepoznali.

 

Za poklad však členovia združenia označili aj posledné torzo dreveného trámu z delovej veže, ktoré našli v týchto dňoch. "Vybraté bolo z trámovej kapsy na úrovni prestropenia tretieho nadzemného podlažia. V reze sa zdá, že sú veľmi dobre čitateľné letokruhy a malo by ich byť aj dostatočné množstvo na dosť presné datovanie výrubu stromu," uvádzajú v tejto súvislosti.

 

Práve práce na delovej veži a východnom paláci tento rok na hrade zamestnávajú okrem dobrovoľníkov aj ďalších 12 ľudí. Tak ako po minulé roky na hrade pracujú vďaka projektu ministerstva kultúry a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Vežu sa už podľa Uhroviča podarilo do veľkej miery zastabilizovať a v súčasnosti sa chystajú na dopĺňanie muriva tohto objektu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies