Nová česká vláda zmietla zo stola navrhované povinné očkovanie seniorov

NETKY.SK • 5 December 2021, 16:39 • 2 min
Nová česká vláda zmietla zo stola navrhované povinné očkovanie seniorov

PRAHA - Budúca vláda pod vedením Petra Fialu chce hľadať iné spôsoby, ako motivovať ľudí k očkovaniu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nastupujúca česká vláda chce zrušiť navrhovanú vyhlášku ministerstva zdravotníctva ČR o povinnom očkovaní osôb nad 60 rokov a vybraných profesií. Povedal to v nedeľu kandidát na post ministra práce a sociálnych vecí Marian Jurečka v diskusnej relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca.

 

Povinné očkovanie

Minister zdravotníctva v demisii Adam Vojtěch v piatok (3. decembra) oznámil, že vyhláška o povinnom očkovaní by mala vyjsť v priebehu budúceho týždňa po tom, ako ju v pondelok znova prerokuje končiaca vláda

 

"Budúci minister zdravotníctva v tejto podobe vyhlášku zruší, nemôžeme s ňou súhlasiť," povedal Jurečka. Vláda podľa neho nevyčerpala kroky, ktorými by nezaočkovaných ľudí motivovala.

 

"V sociálnych službách je povinné očkovanie proti žltačke a to proti covidu je teraz neprijateľné, čo nedáva zmysel," povedala odchádzajúca ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová.

 

Takmer 200-tisíc ľudí pracujúcich v sociálnych službách je podľa nej potrebné zaočkovať, pretože je to jediná fungujúca cesta zo súčasnej krízy, píše ČR spravodajský server ČT24.

 

Prečítajte si tiež: Česká vláda vydá vyhlášku o povinnom očkovaní

 

Vláda chce motivovať ľudí inak

"Povinné očkovanie pre časť populácie na základe veku zavádzať nebudeme," povedal Jurečka a dodal, že vo veci očkovania vybraných profesií chce nová vláda vypočuť zástupcov odborových organizácií, ktoré povinné očkovanie podporia.

 

Maláčová sa neobáva, že zavedenie povinného očkovania povedie k odlivu pracovníkov, píše spravodajský server Novinky.cz.

 

V návrhu vyhlášky odchádzajúcej vlády sú v spojitosti s povinným očkovaním okrem seniorov nad 60 rokov uvedení aj policajti, vojaci, hasiči, zdravotníci, sociálni pracovníci i študenti medicíny a sociálnych odborov, ktorí majú prax v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach.

 

Povinne zaočkovať by sa mali dať do 1. marca budúceho roka, inak by im hrozila pokuta až 10-tisíc českých korún (394 eur).

 

Mohlo by vás zaujímať: Dráma v českej nemocnici. Pacient vytiahol na zdravotníkov nôž a strelnú zbraň!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies