Na horách stále hrozia lavíny z mokrého snehu

NETKY.SK • 24 Marec 2023, 8:45 • 2 min
Na horách stále hrozia lavíny z mokrého snehu

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V slovenských pohoriach hrozia aj v piatok lavíny z mokrého snehu. Pretrvávajúce kladné teploty spôsobili, že sa snehová pokrývka premočila, čo znížilo jej súdržnosť. Informoval tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

slovakia

left justify in out

"Očakávame ďalšie oteplenie a hranica nula stupňov Celzia bude okolo 2500 metrov nad morom, preto bude nebezpečenstvo mokrých lavín vo všetkých polohách. Hrozba je koncentrovaná hlavne na južných slnečných svahoch," upozornil. V tienistých žľaboch a na svahoch vo vysokých polohách Tatier je sneh miestami tvrdý až ľadový.

 

Pri silnom oteplení a vhodnom tvare reliéfu je na tráve možný výskyt kĺzavých základových lavín, ktoré môžu zasiahnuť údolné trasy, dodal Krajčí. Na horách bude v piatok prevažne veľká, len výnimočne zmenšená oblačnosť. Fúkať bude prevažne juhozápadný vietor s rýchlosťou do ôsmich, vo vysokých polohách do 15 metrov za sekundu. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od nadmorskej výšky 1200 až 1300 metrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona