Mladá školáčka Judita uštedrila kamarátovi Tomášovi 49 bodných rán. Podľa prokurátora konala v afekte

NETKY.SK • 22 Október 2021, 08:13 • 2 min
Mladá školáčka Judita uštedrila kamarátovi Tomášovi 49 bodných rán. Podľa prokurátora konala v afekte

BRATISLAVA – Brutálna vražda sa odohrala pred vyše dvoma rokmi v Žiline. Napriek rozsudku súdu stále nie je jasné, čo mladú tínedžerku viedlo k takémuto ohavnému činu.

slovakia

left justify in out

Mladá Judita Hana Konečná, ktorá v Žiline v polovici mája v roku 2019 dobodala na smrť svojho kamaráta Tomáša Teličáka, bola uznaná vinnou z brutálnej vraždy a odsúdená na 12 rokov a 4 mesiace za mreže.

 

img

 

Verzia o odpočtárovi sa nepotvrdila

Ako informoval denník Sme.sk, podľa prokurátora neexistuje vysvetlenie, prečo školáčka uštedrila svojmu kamarátovi 49 bodno-rezných rán. Pôvodne sa počítalo s verziou, že do bytu Juditiných rodičov prišiel odpočtár energií a smrteľne zranil Tomáša, čo sa však nepotvrdilo. Ukázalo sa, že Judita vo svojich výpovediach o tretej osobe klamala. 

 

img

 

„Na mieste boli dve osoby. Jedna je mŕtva a druhá nevypovedala pravdu, čo konštatoval aj súd,“ uviedol v rozhovore pre Sme.sk dozorový prokurátor Daniel Mikuláš. Priznal, že keď sa mu tento prípad dostal na stôl, bol šokovaný. Ako sám uviedol, „hlava mi to celkom nebrala“, pretože si nevedel vysvetliť, prečo by mladé dievča spáchalo takýto brutálny zločin. 

 

Doplnil, že motív jej konania nie je jednoznačný. „Vieme len to, že spúšťačom konania, ak to tak nazvem, bol jednoznačne náhly a odsúdenou subjektívne vyhodnotený ako pre ňu ohrozujúci,“ objasnil prokurátor okolnosti celého prípadu.

 

Dôkazy sú nespochybniteľné

Prokurátor zároveň vylúčil, že by si mladá tínedžerka vraždu naplánovala, preto si myslí, že konala v afekte, čo potvrdzuje aj posudok psychológa. Na základe vyšetrení a rozhovorov s odsúdenou prišiel k záveru, že Judita nejaví známky agresivity

 

„Môžem povedať, že chvíľami to bolo z jej strany emocionálne. Napríklad keď sa oboznamoval posudok z odvetvia súdneho lekárstva. Miestami sa tiež javila, ako keby nesedela na pojednávaní, kde je obžalovaná z obzvlášť závažného zločinu vraždy,“ priblížil prokurátor.  

 

Konštatoval tiež, že podľa jeho názoru bolo vhodné vylúčiť verejnosť zo súdnych pojednávaní, keďže ide o mladistvú osobu, veľmi citlivý prípad a vypovedalo viacero ich kamarátov vo veku 16 a 17 rokov. Podľa prokurátora Mikuláša je však dôkazná situácia jednoznačná

 

img

 

Juditu z brutálnej vraždy usvedčujú posudky na základe pitvy, časové stopy a aplikácia v telefóne, podľa ktorej krátko pred vraždou nachodila veľký počet krokov, čo môže naznačovať, že vražde predchádzala naháňačka.

 

"Znalec jednoznačne povedal, že na podlahe bytu našiel odtlačené len podrážky Tomášovej obuvi, bosé nohy Judity a na nich následne aj podrážky záchranárov, ktoré však vznikli s časovým odstupom 20 či 30 minút," uviedol s tým, že na základe tohto skúmania prítomnosť ďalšej osoby následne polícia vylúčila. 
 

Prečítajte si tiež: Judita dostala za vraždu svojho spolužiaka Tomáša 12 rokov za mrežami, uštedrila mu až 51 bodných rán

 

Školáčka polícii klamala

Judita tesne po vražde zavolala na políciu, ktorú o celej nešťastnej udalosti informovala. Privolaným policajtom tvrdila, že Tomáša zabil odpočtár, ktorého popísala ako vyššieho muža v pokročilom veku.

 

Napriek pátraniu po tejto osobe a kamerovým záberom zachytávajúcich vchod do bytovky, vyšetrovatelia túto verziu zmietli zo stola.

 

Záhadu okolo Juditinho konania sa doposiaľ nepodarila objasniť. Obaja sa iba chvíľu pred vraždou fotili. Zo záberu je jasné, že sa nič zvláštne nedialo, obaja sa do kamery usmievali.

 

Mohlo by vás zaujímať: Masaker v Žiline: Čo sa odohralo v byte pred vraždou 16-ročného chlapca?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies