Na horách je vyhlásený druhý stupeň lavínovej hrozby

NETKY.SK • 14 Január 2024, 12:15 • 2 min
Na horách je vyhlásený druhý stupeň lavínovej hrozby

ŽIAR - Vo všetkých slovenských pohoriach je nad pásmom lesa vyhlásený druhý stupeň lavínovej hrozby z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Predstavuje to mierne nebezpečenstvo. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Vplyvom chladného vzduchu a silného vetra z predošlých dní sa v pokrývke vytvárajú nebezpečné vrstvy hranatozrnného snehu, prípadne sa v nej nachádzajú snehové krúpky. Tieto druhy snehu nie sú previazané s ostatnými vrstvami. Na nich je nafúkaná snehová doska rôznej hrúbky a tvrdosti, ktorá vytvára nestabilitu," vysvetlil Bešinský. Podotkol, že hrozí uvoľnenie malej až stredne veľkej lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení, a to hlavne na strmých svahoch všetkých orientácií. Ojedinele sa môžu vyskytnúť samovoľné lavíny na záveterných strmých svahoch.

Snehová pokrývka je v pohoriach veľmi rôznorodá. Za poslednú periódu sneženia napadlo od piatich do desiatich centimetrov snehu, ktorý je však vplyvom silného severozápadného vetra rozložený veľmi nerovnomerne. Lokálne v úzkych žľaboch, muldách a pod skalnými stenami môže byť naviate aj viac ako pol metra snehu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Horská záchranná služba, Foto: Pluska / X (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies