REPORTÁŽ: Ministri očakávajú, že sa k podozreniam na plagiátorstvo ešte Boris Kollár vyjadrí

NETKY.SK • 24 Jún 2020, 17:38 • 2 min
REPORTÁŽ: Ministri očakávajú, že sa k podozreniam na plagiátorstvo ešte Boris Kollár vyjadrí

BRATISLAVA - V prípade podozrenia na plagiátorstvo pri diplomovej práci predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) si ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) počká na to, ako sa k celej kauze napokon postaví šéf parlamentu.

slovakia

left justify in out

 

Po rokovaní vlády priznala, ho nebude vyzývať k odstúpeniu, apeluje na to, aby k riešeniu a výstupu nedochádzalo pod tlakom emócií.

 

Kollárov prípad nie je ojedinelý

Zároveň upozornila, že Kollárov prípad nie je ojedinelý. "Je to aj o situácii v našom školstve, ktoré je na kolenách. V tejto súvislosti musím povedať, že pán minister školstva Branislav Gröhling (SaS) má najlepšiu vôľu a nasadenie veci meniť," povedal ministerka.

 

Bližšie sa k celej záležitosti a miere politickej zodpovednosti Kollára nechcel vyjadrovať ani minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Odkázal pritom na absenciu bližších informácií. "Ak sa však medializované podozrenia preukážu, mal by vyvodiť zodpovednosť," povedal na margo Kollára.

 

Zdržanlivý je pri vyjadrovaní sa k záležitosti aj minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO). "Počkám si na dnešné stretnutie pána premiéra s pánom Kollárom, potom sa vyjadrím," uviedol po rokovaní kabinetu.

 

Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) si myslí, že sám Kollár by mal vedieť, ako by sa mal v tejto chvíli zachovať.

 

Podľa Kolíkovej ide o principiálnu otázku pre spoločnosť i študentov. "Je dôležité, aby sami študenti dostali jasný signál o tom, aké je dôležité zodpovedne pristupovať k publikačným činnostiam a prácam, ktorými ašpirujú na akademický titul," upozornila

 

Niekoľko strán

Z ministrov sa za zásadné vyvodenie politickej zodpovednosti a odstúpenie v prípade potvrdenia podozrení na plagiátorstvo prihovára minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO).

 

"Ak sa to potvrdí, nemal by byť predsedom parlamentu," uviedol pred stredajším rokovaním vlády. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) pred rokovaním kabinetu uviedol, že jeho stranícky šéf situáciu dôveryhodne vysvetlil. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) sa ku kauze nevyjadril. "Nemám o tom bližšie informácie," argumentoval.

 

Podľa medializovaných informácií mal Kollár popri svojej záverečnej práci skopírovať niekoľko strán z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal. Ten ju podľa Denníka N nedal Kollárovi prerobiť, ale umožnil mu v roku 2015 získať magisterský diplom na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici. Denník označil Kollárovu 58-stranovú prácu za plagiát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona