Na Havaji ukončili ročný simulovaný pobyt na Marse

NETKY.SK • 30 August 2016, 11:13 • 2 min
Na Havaji ukončili ročný simulovaný pobyt na Marse

HONOLULU - Šesťčlenný tím ukončil ročnú simulovanú misiu na Marse, ktorú absolvoval na úpätí sopky Mauna Loa na Havaji. Išlo už o štvrtú experimentálnu misiu v rámci projektu HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation), ktorý organizuje University of Hawaii spoločne s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA).

slovakia

left justify in out

Skupinu tvorili nemecká fyzička Christiane Heinicke, francúzsky astrobiológ Cyprien Verseux a štyria Američania - pôdna vedkyňa Carmel Johnston, novinárka a vedkyňa Sheyna Gifford, pilot Andrzej Stewart a architekt Tristan Bassingthwaighte, ktorí od 29. augusta 2015 žili v špeciálnom stane, pričom ak z neho vyšli von, museli mať na sebe skafandre. Každý člen tímu mal k dispozícii malú izbu s pracovným stolom. Ich strava pozostávala napríklad z práškového syru alebo konzervovaného tuniaka. Členovia experimentu po jej ukončení vyjadrili presvedčenie, že skutočná misia na Mars by mohla byť úspešná. "Verím, že je realistické ju uskutočniť už v blízkej budúcnosti. Myslím si, že všetky technologické a psychologické prekážky dokážeme prekonať," vyhlásil Verseux.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies