Na diaľnici D1 usmrtili zrazeného medveďa

NETKY.SK • 4 August 2022, 16:8 • 2 min
Na diaľnici D1 usmrtili zrazeného medveďa

HUBOVÁ – Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR usmrtil vo štvrtok na severnej diaľnici D1 medzi obcami Hybe a Liptovský Hrádok zrazeného medveďa.

slovakia

left justify in out

Podľa odboru komunikácie a propagácie ŠOP SR kontaktovala dopravná polícia zásahový tím, aby zraneného jedinca usmrtil priamo na mieste. Štvorročnú medvedicu s hmotnosťou 65 kilogramov odovzdali miestnemu poľovnému združeniu Hradská Hora.
 

img

 

„V posledných rokoch zaznamenávame na Slovensku výrazný nárast dopravnej mortality voľne žijúcich živočíchov. Aj dnešný prípad je dôkazom toho, že máme na našom území žalostný nedostatok tzv. zelených mostov, ekoduktov. Slovensko má v rámci celého územia vybudované iba tri takéto prechody, pričom diaľničné oplotenie nie je komplexným riešením,“ uviedol odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.
      

Upozornil, že zvyšujúca sa frekvencia dopravy komplikuje migráciu živočíchov. „Mnohé prirodzené trasy medveďov a ostatných zvierat prerušila necitlivá výstavba diaľnic a rýchlostných ciest. Diaľničné ploty síce zabraňujú prechodu menších zvierat, medveď však pri ceste za potravou dokáže takúto prekážku prekonať. Hrozí tak nielen usmrtenie voľne žijúcich živočíchov, ale aj zranenie samotných vodičov na rýchlostných komunikáciách,“ skonštatoval odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

 

img

      

Riešením je podľa neho dobudovanie siete zelených mostov. „ŠOP SR pravidelne zaznamenáva jednotlivé nahlásené úhyny a monitoruje migračné trasy. Aj na základe kolíznych úsekov sa následne identifikujú migračné koridory veľkých cicavcov. Ministerstvo životného prostredia SR už pred niekoľkými mesiacmi iniciovalo preskúmanie nedostatku zelených mostov pre zvieratá na Slovensku. V okolitých krajinách, ako Rakúsko, môžeme vidieť veľké množstvo ekoduktov. Nie je to iba prejav citlivosti voči prírode, ale výrazne zvyšujú aj bezpečnosť ľudí na cestách,“ dodal odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

 

Možno vás zaujme: Studne v okolí rieky Slaná sú bezpečné



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona