Povstalecké sily v Etiópii ovládli hlavné mesto oblasti Tigray. Vysídlili a zranili mnoho ľudí

NETKY.SK • 29 Jún 2021, 12:50 • 2 min
Povstalecké sily v Etiópii ovládli hlavné mesto oblasti Tigray. Vysídlili a zranili mnoho ľudí

MEKELLE - Obyvatelia Mekelle hlásili oslavy povstalcov, ohňostroje a tisíce mávajúcich vlajok. Povstalecké sily v severnej etiópskej oblasti Tigray ovládli jej hlavné mesto Mekelle a uskutočnili oslavy na ulici a prinútili úradníkov k úteku.

slovakia

left justify in out

Vláda, ktorá sa Mekelle ujala v novembri po tom, čo tigrayanskí povstalci odmietli politické reformy a dobyli vojenské základne, teraz v regióne vyhlásila  „humanitárne prímerie“. Boje si vyžiadali tisíce mŕtvych a 350 000 ich zažilo hladomor. Viac ako dva milióny ľudí bolo vysídlených.

 

img

 

Prečítajte si: Neuveriteľné, koľko ľudí trpelo minulý rok hladom!

 

Nedávno sa objavili správy o obnovených bojoch medzi bojovníkmi frontu ľudového oslobodenia Tigray (TPLF) a vládnymi silami mimo hlavného Mekelle. Rýchla ofenzíva viedla v pondelok k neočakávanému znovudobytiu mesta povstalcami, čo môže byť možným zlomom v trpkom konflikte.

 

 

Podľa vyhlásenia vlády je teraz Mekelle „úplne pod kontrolou obranných síl Tigray“. Vláda vyzýva ľudí a povstalecké sily, aby „zostali ostražití, neoblomní a v neustálej pohotovosti, kým nebude Tigray úplne bez všetkých invazívnych síl“.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Európsky parlament obvinil Maroko z ohrozenia detí počas migračnej krízy v Ceute

 

Hovorca povstalcov Getachew Reda naznačil, že na prímerie nemajú zrovna najväčšiu chuť. „Naše ciele odďaľujú bojové schopnosti nepriateľa. Nezastavíme sa, kým nebude Tigray zbavený všetkých nepriateľských síl. Urobíme všetko, čo bude treba,“ povedal Reda. Dnes uviedol, že bojovníci TPLF prenasledujú vládne sily na juh a východ od Mekelle.

 

Etiópska vláda uviedla, že z humanitárnych dôvodov požaduje vojenské prímerie. Poukázala na potrebu humanitárnych pracovníkov, na získanie pomoci poľnohospodárom počas obdobia výsadby a na návrat osôb vysídlených v rámci štátu.

 

Prečítajte si: Študenti rozniesli koronavírus po celom Španielsku! Nakazili sa na Malorke

 

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že hovoril s premiérom Abijom Ahmedom a „dúfa“, že dôjde k prímeriu. „Je nevyhnutné, aby boli chránení civilisti, aby sa humanitárna pomoc dostala k ľuďom v núdzi, a aby sa našlo politické riešenie,“ uvádza vo vyhlásení. Spojené kráľovstvo, USA a Írsko zvolali mimoriadne verejné zasadnutie Rady bezpečnosti OSN. Všetky strany konfliktu boli obvinené z hromadného zabíjania a porušovania ľudských práv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies