Na čiernom zozname leteckých spoločností EÚ pribudla Líbya

NETKY.SK • 11 December 2014, 15:29 • 2 min
Na čiernom zozname leteckých spoločností EÚ pribudla Líbya

BRUSEL - Európska komisia dnes aktualizovala svoj zoznam leteckých spoločností, ktoré podliehajú zákazu lietania alebo majú obmedzenú prevádzku v rámci Európskej únie. Na zoznam boli pridané všetky letecké spoločnosti z Líbye.

slovakia

left justify in out

Znamená to, že líbyjské letecké spoločnosti majú zákaz leteckej prevádzky v európskom vzdušnom priestore. Komisia nerozhodla o žiadnom "vymazaní" niektorej z krajín, ktoré sa už na leteckom "čiernom zozname" nachádzajú.
     

Eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová uviedla, že nedávne udalosti v Líbyi viedli k situácii, keď líbyjský Úrad pre civilné letectvo už nie je schopný plniť svoje medzinárodné záväzky, pokiaľ ide o bezpečnosť odvetvia leteckej dopravy.
     

"Mojou prioritou pri leteckej doprave je bezpečnosť cestujúcich, čo je neobchodovateľné. Sme pripravení čo najskôr pomôcť líbyjskému odvetviu leteckej dopravy, ako to situácia v krajine dovolí," povedala Bulcová.
     

Komisárka zároveň vyjadrila radosť z toho, že viaceré krajiny, ktoré sú uvedené na tomto zozname, dosiahli pozoruhodný pokrok. Ide najmä o Filipíny, Sudán, Mozambik a Zambiu.
     

Aktualizovaný bezpečnostný zoznam EÚ pre leteckú dopravu zahŕňa všetky certifikované letecké spoločnosti v 21 štátoch, čo znamená, že celkom 308 spoločností má zákaz vstupu na nebo nad EÚ. Ide o nasledovné krajiny: Afganistan, Angola, Benin, Demokratická republika Kongo, Džibuti, Eritrea, Filipíny (s výnimkou dvoch leteckých spoločností), Gabon (s výnimkou 3 leteckých spoločností), Indonézia (s výnimkou 5 leteckých spoločností), Kazachstan (s výnimkou jednej leteckej spoločnosti), Kirgizsko, Kongo, Libéria, Líbya, Mozambik, Nepál, Rovníková Guinea, Sierra Leone, Svätý Tomáš a Princov ostrov, Sudán a Zambia. Zoznam obsahuje aj dve individuálne letecké spoločnosti: Blue Wing Airlines zo Surinamu a Meridian Airways z Ghany, čo dokopy znamená 310 zakázaných leteckých spoločností.
     

Zoznam EÚ navyše zahŕňa aj 10 leteckých spoločností, ktoré podliehajú prevádzkovým obmedzeniam, čiže môžu lietať do EÚ s konkrétnymi typmi lietadiel: Air Astana (Kazachstan), Afrijet, Gabon Airlines a SN2AG (Gabon), Air Koryo (Kórejská ľudovodemokratická republika), Airlift International (Ghana), Air Service Comores (Komory), Iran Air (Irán), TAAG Angolan Airlines (Angola) a Air Madagascar (Madagaskar).
     

Bezpečnostný zoznam EÚ v oblasti leteckej dopravy je zoznam leteckých spoločností, ktoré nemôžu dodržiavať bezpečnostné normy medzinárodného letectva, alebo krajín, ktorých civilné orgány nie sú schopné poskytnúť potrebný bezpečnostný dohľad, ako je stanovené v medzinárodných pravidlách pre bezpečnosť letectva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies