Iránski aktivisti vyzvali na trojdňové protesty, chcú otriasť ekonomikou

NETKY.SK • 5 December 2022, 11:30 • 2 min
Iránski aktivisti vyzvali na trojdňové protesty, chcú otriasť ekonomikou

TEHERÁN - Aktivisti v Iráne vyzvali na novú vlnu protestov s cieľom spôsobiť ekonomické škody islamskej republike, ktorou už viac než dva mesiace zmietajú protivládne nepokoje, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry DPA.

slovakia

left justify in out

Aktivisti vyzvali Iráncov, aby počas nasledujúcich troch dní nenakupovali a zabránili tak cirkulácií peňazí v iránskom bankovom systéme. Do stredy by podľa nich malo zostať zatvorených čo najviac obchodov, predovšetkým v strediskách ekonomického života vo veľkých mestách. V Iráne prebiehajú celoštátne protesty vyvolané smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela 16. septembra krátko po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy. Pod šatkou, ktorá je známa pod pomenovaním hidžáb, jej totiž údajne bolo vidieť niekoľko prameňov vlasov. Výzva na novú vlnu protestov prišla po tom, čo iránske vedenie podľa generálnej prokuratúry údajne rozpustilo mravnostnú políciu. Pozorovatelia to však vo veľkej miere považujú za pokus o upokojenie demonštrantov pred hroziacimi trojdňovými protestmi, píše DPA. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies