Európska únia vyzvala Lukašenka k ukončeniu represií

NETKY.SK • 8 August 2021, 16:28 • 2 min
Európska únia vyzvala Lukašenka k ukončeniu represií

Európska únia vyzýva prezidenta Bieloruska Alexandra Lukašenka, aby zastavil represie voči občanom v krajine. Odhaduje sa totiž, že od vlaňajších prezidentských volieb dal uväzniť okolo 30 000 odporcov svojho režimu.

slovakia

left justify in out

Uviedol to vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vo vyhlásení pri príležitosti výročia prezidentských volieb v Bielorusku.

 

img

 

„Spolu s rovnako zmýšľajúcimi partnermi EÚ otvorene a jednomyseľne vyzývam Lukašenkov režim, aby ukončil svoje represívne akcie. V súlade so svojím progresívnym prístupom je EÚ pripravená zvážiť ďalšie opatrenia vzhľadom na flagrantné ignorovanie medzinárodných záväzkov režimom. Jediným spôsobom, ako ukončiť politickú krízu, je komplexný národný dialóg,” povedal Borrell.

 

Prečítajte si: Zastrašovanie bieloruskej opozície pokračuje. Lukašenko je pripravený nasadiť ruskú armádu

 

Voľby, ktoré sa konali pred rokom v Bielorusku, označil za zmanipulované. Podľa neho v reakcii na pokojné protesty Lukašenko riešil svoju vlastnú spoločnosť a dôsledne prehlboval rozkol s bieloruským ľudom. Josep Borrell poukázal na to, že predstavitelia opozície, podobne ako tisíce občanov zo všetkých oblastí života, buď zomreli za nevysvetlených okolností, boli zadržaní alebo nútení opustiť krajinu.

 

Prečítajte si: Prehovorili priatelia mŕtveho aktivistu! Polícia vyšetruje prípad ako vraždu

 

Borrell dodal, že EÚ zruší sankcie iba vtedy, ak bude Minsk plne dodržiavať zásady demokracie a právneho štátu, bude rešpektovať povinnosti v oblasti ľudských práv a zastaví represie. Vo vyhlásení sa uvádza, že režim musí prepustiť a bezpodmienečne rehabilitovať viac ako 600 politických väzňov a zúčastniť sa procesu, ktorého výsledkom budú slobodné a spravodlivé voľby monitorované Úradom pre demokratické inštitúcie a ľudské práva.

 

img

 

Hromadné protesty v Bielorusku sa začali 9. augusta 2020 bezprostredne po oznámení víťazstva Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách v krajine. Podľa mimovládnej organizácie ACLED sa v krajine od toho dňa do júla 2021 konalo viac ako 2,7 tisíc protestov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona