Muž, ktorý zmenil dejiny a postavil sa Hitlerovi: Aká bola filozofia Winstona Churchilla a odkiaľ pochádzajú známe citáty?

NETKY.SK • 22 December 2023, 17:00 • 2 min
Muž, ktorý zmenil dejiny a postavil sa Hitlerovi: Aká bola filozofia Winstona Churchilla a odkiaľ pochádzajú známe citáty?

Churchill bol známy svojimi vtipnými, ostrými a inšpiratívny citátmi, ktoré odrážali jeho filozofiu života a politiky. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z jeho najslávnejších výrokov a na to, ako ovplyvnili jeho kariéru a svetové dianie.

slovakia

left justify in out

Winston Churchill bol britský politik, štátnik, vojak, spisovateľ a historik, ktorý sa preslávil najmä svojou úlohou v druhej svetovej vojne. Jeho odvaha, múdrosť a vodcovstvo boli rozhodujúce pre víťazstvo Spojencov nad nacistickým Nemeckom.

Churchill bol tiež známy svojimi vtipnými, ostrými a inšpiratívny citátmi, ktoré odrážali jeho filozofiu života a politiky. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z jeho najslávnejších výrokov a na to, ako ovplyvnili jeho kariéru a svetové dianie.

“Nikdy sa nevzdávajte”

Toto je asi najznámejší Churchillov citát, ktorý povedal v roku 1941 v Harrow School, kde kedysi študoval. V tom čase bola Británia v ťažkej situácii, keďže bola pod neustálym bombardovaním zo strany nemeckej Luftwaffe a musela čeliť hrozbe invázie.

Churchill však nezaváhal a povzbudil svojich spoluobčanov, aby bojovali a bránili svoju krajinu a slobodu. Týmto prejavom vyjadril svoju nezlomnú vôľu a odhodlanie, ktoré boli charakteristické pre jeho osobnosť a štýl vedenia.

Churchill sa nikdy nevzdal ani v iných ťažkých situáciách, ktoré zažil počas svojej dlhej a pestré kariéry. Napríklad v roku 1915 bol nútený odstúpiť z funkcie ministra námorníctva po neúspešnej vojenskej operácii v Galipoli, ktorá si vyžiadala tisíce životov.

Churchill sa však nevzďal svojich ambícií a vrátil sa do politiky ako minister vojny a potom ako minister financií. V roku 1929 utrpel ďalšiu porážku, keď jeho Konzervatívna strana prehrala voľby a on ostal mimo parlamentu.

Záujem o svetové dianie

Churchill sa však nevzďal svojho záujmu o svetové dianie a použil svoj čas a talent na písanie kníh a článkov, v ktorých varoval pred nebezpečenstvom nacizmu a komunizmu.

V roku 1939 sa stal opäť ministrom námorníctva a v roku 1940 premiérom, ktorý viedol Britániu a Spojencov k víťazstvu v druhej svetovej vojne.

Churchillovo heslo “nikdy sa nevzdávajte” je dodnes inšpiráciou pre mnohých ľudí, ktorí čelia ťažkostiam a prekážkam. Jeho príklad ukazuje, že s vierou, odvahou a vytrvalosťou je možné prekonať akúkoľvek výzvu a dosiahnuť svoje ciele.

“Krv, pot a slzy”

Toto je ďalší slávny Churchillov citát, ktorý povedal v roku 1940 v parlamente, keď sa stal premiérom. V tom čase bola Británia v kritickej situácii, keďže Francúzsko padlo pod nemeckú okupáciu a Británia bola jedinou európskou krajinou, ktorá stála proti Hitlerovi.

Churchill neklamal svojich spoluobčanov a povedal im pravdu o tom, čo ich čaká: “Nemám vám ponúknuť nič iné ako krv, pot a slzy.” Týmto prejavom vyjadril svoju realistickú a zodpovednú víziu, ktorá bola založená na faktoch a nie na ilúziách. Churchill vedel, že boj proti nacizmu bude náročný a dlhý, ale tiež veril, že Británia má silu a morálku, aby ho zvíťazila.

Churchill bol vždy pripravený obetovať sa za svoju krajinu a za svoje ideály. Počas svojej kariéry sa zúčastnil na mnohých vojenských konfliktoch, ako napríklad v Sudáne, Indii, Južnej Afrike, Belgicku a Francúzsku. Vždy bol v prvej línii a riskoval svoj život.

V roku 1898 bol zranený v bitke pri Omdurmane, v roku 1899 bol zajatý a utekal z boerského väzenia, v roku 1916 bol zasiahnutý granátom v bitke pri Yperse a v roku 1941 bol takmer zabitý pri leteckom útoku na Londýn.

Kritika obetovania Československa

Churchill bol tiež ochotný obetovať sa za svoje presvedčenie a za svoju vieru v demokraciu a slobodu. V roku 1938 bol jedným z mála politikov, ktorí odsúdili Mníchovskú dohodu, ktorou sa Francúzsko a Británia vzdali Československa Hitlerovi. Churchill povedal: “Zvolili ste si hanbu pred vojnou. Dostanete vojnu a hanbu.” Churchill mal pravdu a jeho odvaha a predvídavosť mu získali rešpekt a obdiv celého sveta.

Churchillovo heslo “krv, pot a slzy” je dodnes symbolom jeho statočnosti a odhodlania, ktoré boli potrebné pre záchranu civilizácie pred totalitou. Jeho príklad ukazuje, že niekedy je potrebné zaplatiť vysokú cenu za to, čo je správne a čo je dôležité.

“História bude ku mne milá, pretože sa chystám napísať ju”

Toto je jeden z Churchillových najvtipnejších a najsebavedomejších citátov, ktorý povedal v roku 1948, keď začal písať svoje pamäti o druhej svetovej vojne. V tom čase bol Churchill už bývalým premiérom, keďže v roku 1945 prehral voľby a musel odovzdať moc svojmu rivalovi Clementovi Attleemu.

Churchill sa však nevzďal svojej vášne pre písanie a rozhodol sa napísať svoju vlastnú verziu dejín, v ktorej by zdôraznil svoju rolu a prínos pre víťazstvo Spojencov. Týmto výrokom vyjadril svoju sebaistotu a svoj humor, ktoré boli typické pre jeho osobnosť a štýl komunikácie.

Literárny talent

Churchill bol nielen skvelým politikom a vojakom, ale aj skvelým spisovateľom a historikom. Počas svojho života napísal viac ako 40 kníh a stoviek článkov, za ktoré získal mnohé ocenenia a uznanie. V roku 1953 dostal Nobelovu cenu za literatúru za svoje "“majstrovstvo slova a jeho historické a biografické diela”. 

Jeho najznámejšie dielo je šesťzväzková séria “Druhá svetová vojna”, v ktorej opisuje svoje pocity, rozhodnutia a udalosti, ktoré ovplyvnili priebeh a výsledok vojny. Toto dielo je považované za jedno z najlepších svedectiev o tomto období dejín a za jeden z najväčších prínosov k historiografii. Churchill tiež napísal ďalšie diela, ako napríklad “Život Marlborougha”, “Anglicky hovoriaci národy”, “Mojich mladých rokov” a “Malba ako koníček”.

Churchillovo heslo “história bude milá ku mne, pretože sa chystám napísať ju” je dodnes prejavom jeho sebavedomia a jeho talentu pre písanie. Jeho príklad ukazuje, že písanie je nielen spôsob, ako zachytiť a interpretovať minulosť, ale aj ako ovplyvniť a formovať budúcnosť.
Záver

Winston Churchill bol jednou z najvýznamnejších osobností 20. storočia, ktorá zanechala nezmazateľnú stopu v dejinách. Jeho život a kariéra boli plné úspechov aj neúspechov, radostí aj smútkov, vízií aj konfliktov. Jeho citáty sú odrazom jeho charakteru, myslenia a cítenia, ktoré ho robili jedinečným a nezabudnuteľným. Churchill bol nielen politik, vojak, spisovateľ a historik, ale aj múdry, odvážny, vtipný a inšpiratívny človek, ktorý zmenil dejiny.

Zdroje:

https://winstonchurchill.org/resources/quotes/famous-quotations-and-stories/

https://medium.com/@codelamps/the-philosophy-of-life-based-on-winston-churchill-leadership-perseverance-and-resilience-bf88ab3a50a7

https://winstonchurchill.hillsdale.edu/moral-philosophy/

https://magazin.pluska.sk/zaujimavosti/zaujimavosti-winstonovi-churchillovi-co-ste-netusili

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: BBC
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies