Rokovanie vlády skončilo. Tu sú prvé vyjadrenia!

NETKY.SK • 12 August 2022, 15:56 • 2 min
Rokovanie vlády skončilo. Tu sú prvé vyjadrenia!

BRATISLAVA - Ako sme vás informovali, dnes od 13.00 prebiehalo rokovanie súčasnej koalície a SaS v hoteli Bôrik.

slovakia

left justify in out

16:14 

 

Michal Šipoš ako líder klubu OĽaNO povedal, že celý klub stojí za Eduardom Hegerom aj Igorom Matovičom ako ministrom financií. „Táto koalícia nie je o kšeftoch a biznisoch. Sú to tvrdé súboje, no súboje o lepšie riešenia," dodal Šipoš. Pripomenul aj zákony, pri ktorých sa SaS postavila odmietavo, napríklad k prorodinnému balíčku či zdaňovaniu ruskej ropy.

 

16:12  

 

Premiér Heger ocenil dnešný pokojný charakter rokovania. Apeluje však na svojich kolegov s tým, že momentálne nie je čas na konflikty, ale na jednotu a spoluprácu.

 

 „Pri vstupe do tejto koalície sa partneri zaviazali podpisom, že si nebudeme navzájom robiť personálnu politiku. Na dnešnom stretnutí sme si vyjasnili pár pojmov. Som rád, že sa to stalo. Jednou z nich je, že strana SaS nepoužila veto pri prorodinnom balíčku a tiež nikde nepovedali, že ak bude schválený balíček aj po prezidentkinom vete, že z koalície odídu. Nič také nezaznelo, a preto je prirodzené, že pre nás to bolo z hľadiska dohôd prekvapením. Moja vláda bez SaS nebude mať väčšinu a nebude funkčná, a preto je dôležité nájsť tú jednotu, hlavne v týchto časoch, ktoré prichádzajú," povedal Heger.

 

16:02 

 

Podľa zatiaľ dostupných informácií, vláda sa dnes na ničom nedohodla, mala by sa v rovnakom zložení stretnúť aj na budúci týždeň, presný deň nebol konkretizovaný. 

 

15:49 

 

Štátny tajomník ministerstva MIRRI Dušan Velič, ktorý na stretnutí zastupuje Veroniku Remišovú, hovorí o tom, že SaS si kladie nesplniteľné podmienky. „Pripadá mi to ako exit stratégia," povedal Velič. „Keď raz príjmem tu zodpovednosť vládnutia, tak si myslím, že ju mám niesť 4 roky."

 

„Nosné ministerstvo je práve ministerstvo hospodárstva, toto mi príde ako najmenej vhodné obdobie, kedy by mal minister (Sulík, pozn. red.) utekať z boja. Myslím si, že je správne, že Eduard Heger zvolal toto stretnutie, bolo to plodné stretnutie bez emócií," povedala ďalšia predstaviteľka Za ľudí Viera Leščáková.

 

15:47  

 

Bez toho, aby komunikoval s médiami, odišiel z Bôrika Boris Kollár.

 

15:37

 

Minister Sulík predstúpil pred verejnosť. Rokovanie podľa neho trvalo 2 a pol hodiny. 

 

„Veľa vecí sme si vysvetlili, no trváme na našej požiadavke. Ak nie je ochota spraviť tento krok, my sa do koalície nevrátime a podáme demisiu," trvá na svojom, hoci hovorí,  že má záujem so SaS na tom, aby táto vláda pokračovala. „Je to situácia veľmi bohatá na rôzne varianty," dodal Sulík. 

 

 „Nič z toho, čo tam bolo povedané, nevyzeralo ako kompromis alebo niečo, pre čo by sme sa vedeli pohnúť ďalej. My sme jasne povedali, aká je naša kardinálna podmienka a ani jedno z ponúknutých riešení ju nezohľadňovalo," priznal Sulík, ktorý nenadobudol dojem, že by sa po dnešnom stretnutí malo na postoji SaS niečo zmeniť.

 

15:30 

 

Poslanec a predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský opustil vládny hotel ako prvý, novinárom však odmietol čokoľvek povedať. Odkázal, že za stranu Sme Rodina sa vyjadrí jej predseda Boris Kollár po skončení rokovania. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies