Von der Leyenová dala prvý súhlas v súvislosti s plánmi obnovy členských štátov

NETKY.SK • 16 Jún 2021, 15:36 • 2 min
Von der Leyenová dala prvý súhlas v súvislosti s plánmi obnovy členských štátov

LISABON - Orgány Európskej únie sa posúvajú čoraz bližšie k implementácii plánu obnovy, ktorý má pomôcť členským štátom zvládnuť negatívne dopady pandémie koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dnes pricestovala do Portugalska, kde odštartovala turné po hlavných mestách krajín Európskej únie s cieľom predbežne schváliť predstavy jednotlivých štátov na použitie zdrojov z plánu obnovy.

 

img

 

Súvisiaci článok: EÚ získala v rámci plánu obnovy miliardy eur cez dlhopisy

Portugalsko sa stalo prvým členským štátom Európskej únie, ktorý formálne predstavil nápady na použitie finančných prostriedkov. Von der Leyenová na stretnutí s portugalským premiérom Antóniom Costom uviedla, že Európska komisia schvaľuje plán využiť 16,6 miliardy eur na neočakávané udalosti. Portugalsko tvrdí, že veľká časť jeho výdavkov pôjde na zlepšenie siete verejného zdravia, zníženie znečistenia z verejnej dopravy, zefektívnenie bývania a nákup počítačov pre školy.

 

img

 

Prečítajte si: EÚ sa pripravuje na recykláciu elektrických batérii, Budaj priblížil rokovania z Luxemburgu

Doposiaľ predložilo plány výdavkov bruselským orgánom 23 z 27 členských krajín Európskej únie. Únia musí preveriť, či sú v súlade s politickými cieľmi bloku a neskôr plánuje vykonať kontrolu, či štáty dodržiavajú svoje záväzky. Rozpočtový rámec Európskej únie na roky 2021 až 2027 má celkový objem 1,8 bilióna eur. Jeho súčasťou je aj plán ekonomických stimulov vo výške 750 miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies