Musíme rýchlo naštartovať program prevencie pred povodňami

NETKY.SK • 18 August 2010, 13:31 • 2 min
Musíme rýchlo naštartovať program prevencie pred povodňami

Musíme rýchlo naštartovať program prevencie pred povodňami

slovakia

left justify in out

Vláda SR je pripravená urýchlene prijať účinné systémové preventívne opatrenia proti povodniam. Zdôraznila to premiérka Iveta Radičová počas dnešnej predpoludňajšej pracovnej návštevy povodňami zasiahnutého mesta Martin a neďalekých turčianskych obcí Dražkovce a Sklabiňa.
      „Pre nás je záver jednoznačný. Musíme rýchlo naštartovať program prevencie a investovať doň. Pritom primárne nejde až o také veľké sumy financií. Navyše sú k dispozícii eurofondy, z ktorých sa doteraz čerpalo sotva pol percenta. Treba ich nasmerovať nie na sanáciu dôsledkov, ale prípravu prevencie, aby sa takéto niečo už neopakovalo,“ skonštatovala.
      Pripomenula, že v súčasnosti nie je potrebné vynaložiť toľko prostriedkov na zmapovanie rizikových oblastí. „Príroda ukázala veľmi presne, kde ich máme, musíme sa sústrediť na to, ako zabrániť tomu, aby opäť neboli zaplavené celé obydlia,“ uviedla Radičová. „Niekde boli prívalové vlny silnejšie, inde slabšie, no nešťastie nemá stupnicu, slzy sú rovnaké a snaha ľudí postaviť sa na vlastné nohy tiež,“ vyzdvihla nezištné úsilie záchranárov, predstaviteľov samospráv i samotného obyvateľstva.
      Veľa vecí sa podľa nej v oblasti prevencie pred povodňami zanedbalo. „Cez zabetónované plochy, rýchle púšťanie vody naším územím, nesprávne spôsoby obrábania poľnohospodárskej pôdy. Potom sa voda valí obrovským prúdom cez lesy a polia a ani zregulované toky ju nestačia odvádzať,“ naznačila problém necitlivých ľudských zásahov do kolobehu prírody, napríklad aj nepovolených stavieb. Premiérka dodala, že pred časom neprešiel v parlamente zákon, ktorý by nariaďoval, aby povinnou súčasťou stavebného povolenia bol aj geologický prieskum.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies