MS v plávaní majú za sebou už aj jedno netradičné oceňovanie

NETKY.SK • 22 Júl 2019, 16:38 • 2 min
MS v plávaní majú za sebou už aj jedno netradičné oceňovanie

GWANDŽU - Na MS v plávaní, ktoré sa tohto roku konajú v Kórejskej republike, už bolo zaznamenané jedno netradičné udeľovanie medailí.

slovakia

left justify in out

Mack Horton vybojoval pre Austráliu striebro na 400 m voľným spôsobom. Na stupni víťazov by sme ho však počas slávnostného udeľovania medailí hľadali len veľmi ťažko. Športovec jednoducho nevystúpil na stupne víťazov, a to z dôvodu, že víťaz a zároveň jeho jediný premožiteľ Jang Sun z Číny, sa minulý rok v septembri dostal do sporu s antidopingovou komisiou. 

 

 

Vec sa má tak, že v sptembri minulého roku odmietol Sun poskytnúť antidopingovej komisii vzorku. Najprv ich nechal čakať takmer hodinu a potom dokonca spochybňoval ich právomoc na odobratie vzorky. Vzorku predsa len nakoniec poskytol, no potom zasiahla jeho matka a prikázala ochranke aby ju zničila. Dopingová komisia FINA rozhodla, že v prípade nie je dostatok dôkazov a Suna nepotrestala.

 

img

 

Proti tomu sa však odvolala Svetová antidopingová agentúra (WADA) a prípad sa ešte neskončil. Sunovi hrozí aj doživotný zákaz. "Všimol som si to. Že nevyjadril rešpekt mne, je v poriadku. Ale že nevyjadril rešpekt Číne, to je smutné," uviedol Sun na Hortonovo správanie.

 

img

 

Štart Suna na MS spochybnilo viacero plavcov, napríklad aj Američanka Lilly Kingová. Čínska výprava chcela od austrálskej federácie ospravedlnenie, ale nedočkala sa ho. Horton v dejisku šampionátu zožal za svoj krok dokonca aj  aplauz od viacerých plavcov, Medzinárodná plavecká federácia FINA ho však pred podobnými praktikami varovala.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies