Čech dostal doživotie za podpálenie bytu, v ktorom sa konala narodeninová oslava

NETKY.SK • 30 November 2021, 15:43 • 2 min
Čech dostal doživotie za podpálenie bytu, v ktorom sa konala narodeninová oslava

OSTRAVA - Český podpaľač Zdeněk Konopka založil vlani v auguste požiar v bytovom dome v Bohumíne. V byte bolo na párty 15 ľudí, pričom 11 z nich neprežilo.

slovakia

left justify in out

Krajský súd v Ostrave schválil v utorok dohodu o vine a treste, ktorú pred niekoľkými týždňami uzavrel s obžalovaným prokurátor a potvrdil pre 55-ročného Konopku doživotný trest. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Motívom podpaľačského útoku v Bohumíne v okrese Karviná boli podľa výsledkov vyšetrovania spory v rodine. Odsúdený neuniesol skutočnosť, že ho opustila manželka a nasťahovala sa do bytu, kde býval jej syn s družkou a svojím synom.

 

img

 

Konopka na založenie požiaru použil 8 litrov benzínu, ktorý nalial na dvere a do priestoru medzi dvere a prah. Horľavina natiekla do bytu. Keď benzín zapálil, požiar sa veľmi rýchlo rozšíril. Oheň v byte usmrtil útočníkovu manželku, syna, vnuka a jeho matku. Zomreli aj ďalšie 2 deti pozvané na oslavu. Ďalších 5 ľudí zomrelo po tom, ako vyskočili z okna. Iba 4 osobám sa podarilo pred plameňmi uniknúť prelezením na balkón susedného bytu. Ide o najtragickejší požiar v histórii samostatného Česka.

 

Prečítajte si tiež: Dráma v českej nemocnici. Pacient vytiahol na zdravotníkov nôž a strelnú zbraň!

 

Právny zástupca pozostalých Petr Kausta sa v utorok na súde pozastavil nad úplnou neciteľnosťou obžalovaného, ktorý mu pri stretnutí oznámil, že za svoj skutok necíti žiadnu vinu"Hoci mal možnosť konečne vysloviť určitú ľútosť a pochopiť, čo spáchal, uviedol, že vinu nesie jeho manželka, ktorá ho opustila. Zrejme to považoval za primeranú reakciu," povedal Kausta.

 

img

 

Dohoda obžalovaného s prokurátorom je novým inštitútom v českom trestnom práve. Pokiaľ obžalovaný vyhlási, že súhlasí s vinou, a dohodne sa aj na výške trestu, súd nemusí zvolávať hlavné pojednávanie, vypočúvať svedkov a znalcov, pričom iba schváli verejné prerokovanie návrhu dohody a právoplatne potvrdí trest.

 

Možno vás zaujme: Češku Terezu, odsúdenú za pašovanie heroínu, už môžu prepustiť z väzenia!

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies