Boris Kollár naložil ministerke spravodlivosti. Držať ľudí v kolúznej väzbe mesiace či roky, Sme rodina odmieta

NETKY.SK • 14 Máj 2021, 19:54 • 2 min
Boris Kollár naložil ministerke spravodlivosti. Držať ľudí v kolúznej väzbe mesiace či roky, Sme rodina odmieta

BRATISLAVA – Predseda parlamentu Boris Kollár sa v parlamente obul do ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej pre zákon o kolúznej väzbe. V pléne sa jej narovinu opýtal, či „nám“ jeden mŕtvy generál Milan Lučanský nestačí.

slovakia

left justify in out

Predseda Národnej rady Boris Kollár sa dostal do sporu s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou pre zákon o kolúznej väzbe. 

 

 

 

Šéf parlamentu totiž požaduje jej skrátenie na niekoľko mesiacov a jasne dobu ohraničiť. Je toho názoru, že ak sa vyšetrovatelia nevedia v prípade obvinených pohnúť, a objasňovanie prípadného trestného činu nenapreduje, musí platiť prezumpcia neviny.

 

Kolúzna väzba nesmie byť trestom

Kollár podotkol, že za mrežami môžu skončiť aj nevinní ľudia, ktorí však môžu v cele stráviť niekoľko mesiacov či dokonca rokov, pričom ich strávia v oveľa horších podmienkach ako odsúdené osoby.

 

Šéf NR SR považuje za masírovanie verejnej mienky tvrdenie, že návrhom chcú dosiahnuť púšťanie zlodejov a vrahov.

 

"Nechcite vravieť ľuďom, že keď upravíme lehotu kolúznej väzby na európsku úroveň, že ideme púšťať väzňov. Prečo používate naratív, že my ideme púšťať ľudí? To znamená, že priznávate, že kolúznu väzbu používate ako trest, čo je neprípustné," vyhlásil Kollár.

 

„Ja sa nestačím diviť pani ministerka, ako tu neustále počúvam, ako ste pripravená urobiť ambiciózny zákon. Pýtam sa, čo ste robili celý rok?,“ opýtal sa v rozprave predseda NR SR Kollár šéfky rezortu spravodlivosti.

 

Zdôraznil tiež, že Kolíkovú o to žiadal už na jeseň minulého roka, no do dnešného dňa zákon nie je pripravený na prerokovanie. Diskusie o zmene pritom načali už pred rokom. 

 

Za mrežami môžu skončiť nevinný

„Rukojemníkmi sú ľudia, ktorí boli zadržaní do kolúznej väzby a na ktorých sa stále vzťahuje prezumpcia neviny! Problémom je, že maximálna možná dĺžka držania osoby v kolúznej väzbe je až 5 rokov. V susedných štátoch sú to 2 - 3 mesiace!,“ vysvetľuje Kollár s tým, že na orgány činné v trestnom konaní pritom nie je vyvíjaný žiaden tlak, aby sa vo vyšetrovaní pohli vpred. Predseda hnutia Sme rodina sa tiež rázne ohradil aj voči slovám ministerky o marení vyšetrovania. 

 

„Hovoríte, že v kolúznej väzbe máme sedem ľudí a jeden pán generál Lučanský je mŕtvy. Koľko “mŕtvych Lučanských“ potrebujeme? Osem – desať – päťdesiat, aby ste to zmenili?,“ opýtal sa Kollár v pléne ministerky spravodlivosti.

 

Jej sľuby o tom, ako zvolá skupinu odborníkov, bude o tejto téme rokovať a ambiciózne sa k problému postaví, označil šéf parlamentu za „bláboly“

 

„Na Slovensku sa stáva, že úrady v niektorých prípadoch nerobia nič, lebo vedia, že tam môžu človeka držať aj 5 rokov, hoci môže byť nevinný,“ zastávajú názor v hnutí. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies