Ako často si v skutočnosti potrebujete umývať vlasy?

NETKY.SK • 25 Júl 2019, 22:03 • 2 min
Ako často si v skutočnosti potrebujete umývať vlasy?

Umývať či neumývať, to je otázka. Z jednej strany počujete, že by ste nemali používať šampón vôbec, z druhej, že vlasové produkty vlasy uzdravujú. Kde teda leží tá správna cesta? Nájdite si svoj balans. Pomôžu vám v tom svetoví odborníci na dermatológiu a poprední kaderníci.

slovakia

left justify in out

Odborníci tvrdia, že záleží na osobnej preferencii. Nie je možné povedať, že by ste si mali umývať vlasy raz denne alebo týždenne. "Vždy som tvrdila, že pár dní je úplne v poriadku," hovorí Alli Webb, profesionálna kaderníčka a zakladateľka Drybar (reťazec salónov sídliacich v Kalifornii, ktorý poskytuje iba vlasový styling). "Niekedy radím svojim klientkám, aby oddialili umývanie vlasov čo najviac," dodáva.

 

Časté umývanie môže viesť k lámaniu vlasov

 

"Šampón odstraňuje aj prirodzený olej vo vašich vlasoch, a ak ich budete umývať príliš často, hrozí, že si ich až moc vysušíte. Potom budú mať väčšiu tendenciu sa lámať," tvrdí Angela Lamb, doktorka a asistentka profesora dermatológie z lekárskej fakulty Icahn School of Medicine at Mount Sinai v New Yorku.

 

img

 

Menej šampónu, viac kondicionéru

 

Jeff Chastain, kaderník a stylista pôsobiaci v New Yorku, odporúča, aby ľudia obmedzili umývanie vlasov na raz, maximálne dvakrát týždenne.

 

1. Kučeravé: "Menej častým umývaním získate silnejšie a dlhšie vlasy. Napríklad tí, čo sa môžu pochváliť kučeravými vlasmi, si nemusia umývať vlasy tak často. Odporúčam im používať len kondicionér. Poriadne si s ním umyť pokožku hlavy a potom ho pridať do končekov. Na záver ho treba riadne opláchnuť."

 

2. Rovné: Rovné vlasy majú tendenciu sa mastiť častejšie, pretože olej a mastnota sa rýchlejšie dostávajú ku končekom. Chastain odporúča takýmto ženám či mužom, aby si ich umývali obdeň a nebáli sa používať suchý šampón."Používajte lak na vlasy alebo iné stylingové prípravky a využite lesk, ktorý získate s mastnými vlasmi. Nebojujte proti nim, ale využite ich výhody. Vlasy si tiež môžete zviazať do super rýchleho drdolu. A to platí v dnešnej dobe samozrejme aj pre mužov. Takzvaný "man buns" dnes vládne svetu štýlu."

 

Kto by si mal umývať vlasy denne?

 

Odborníci sa zhodujú na jednej veci: Len malá skupina ľudí si potrebuje umývať vlasy denne, predovšetkým tí, ktorí veľa športujú (a potí sa), alebo tí, čo žijú vo veľmi vlhkom podnebí, hovorí Carolyn Goh, dermatologička v Los Angeles. "Ak máte veľmi mastnú pokožku hlavy, potom je naozaj potrebné umývať si vlasy každý deň," vysvetľuje,"niekedy si ľudia myslia, že majú suchú pokožku hlavy, pretože majú lupiny, v tomto prípade je častejšie umývanie tiež na mieste." Je však treba rozlíšiť, či ide o lupiny mastné či suché. Aj to je problém, ktorý je potrebné liečiť.

 

Pre priemerného človeka je dostačujúce umývať si vlasy obdeň alebo každé dva tri dni. Neexistuje však jednoznačné pravidlo. "Ak sú vlasy viditeľne mastné, svrbí vás pokožka hlavy, to znamená, že by ste mali siahnuť po šampóne," dodáva na záver Goh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies