Môžu sa ľudia zmeniť alebo len klamú? Povieme vám viac o účinkoch terapie a nastavení nového mindsetu

NETKY.SK • 6 Január 2024, 12:00 • 2 min
Môžu sa ľudia zmeniť alebo len klamú? Povieme vám viac o účinkoch terapie a nastavení nového mindsetu

Ste ten istý človek, akým ste boli pred desiatimi rokmi? A čo pred piatimi rokmi alebo dokonca pred 12 mesiacmi? Pravdepodobná odpoveď je „nie“. Možno ste odolnejší? Alebo menej súdite iných. Výskumníci sa rozhodli nájsť odpoveď a strávili roky skúmaním štúdií, ktoré sa zaoberali zmenou osobnostných vlastností prostredníctvom terapie.

slovakia

left justify in out

Niekedy môžeme zažiť posun v našom myslení a správaní, keď starneme. Výsledkom je, že si môžeme lepšie uvedomiť svoje myšlienky, pocity a správanie a snažiť sa urobiť zmeny, aby sme zlepšili svoj život. Tento prechod je často známy ako osobný rast alebo osobný rozvoj. 

Psychoanalytická teória, sociálno-kognitívna teória a ďalšie teórie sa pokúšajú vysvetliť pojem osobnosti. Je možné, že niektoré črty môžu časom pretrvávať, zatiaľ čo iné sa môžu meniť v dôsledku životných skúseností a osobného rastu. Neuroplasticita vo všeobecnosti umožňuje mozgu vytvárať nové spojenia a meniť sa počas života.

Môžu sa však ľudia naozaj vekom radikálne zmeniť?

Je zmena možná?

Niekedy ľudia nie sú emocionálne pripravení na zmenu. Keď dostanú na výber, veľa ľudí si vyberie zlú situáciu, ktorá je známa, namiesto zlepšenia, ktoré je neznáme a desivé. 

Revízia z roku 2017, ktorá analyzovala výsledky 207 štúdií, zistila, že ľudia môžu zmeniť svoju osobnosť a zažiť zlepšenie stavu duševného zdravia s podporou terapie a intervencií. To znamená, že je dôležité pochopiť, že zmena nie je jednoduchá. Preto je to možnosť, ale nie zaručená, najmä ak niekto nie je otvorený zmenám.

Pokúšať sa niekoho prinútiť k zmene je manipulácia.

Ak je osoba, ktorú sa snažíte zmeniť, niekto iný ako vy, akokoľvek chcete, aby sa zmenil, často môžete urobiť len toľko, že im ponúknete povzbudenie a podporu alebo im dokonca budete vzorom a pozitívnym príkladom. Nemôžete však kontrolovať ich činy a nakoniec je to na nich. 

Terapia ako nástroj premeny

Ste ten istý človek, akým ste boli pred desiatimi rokmi? A čo pred piatimi rokmi alebo dokonca pred 12 mesiacmi? Pravdepodobná odpoveď je „nie“. Možno ste odolnejší? Alebo menej súdite iných. Výskumníci sa rozhodli nájsť odpoveď a strávili roky skúmaním štúdií, ktoré sa zaoberali zmenou osobnostných vlastností prostredníctvom terapie.

"Zistili sme, že návšteva terapeuta viedla k zníženiu neurotizmu približne o polovicu štandardnej odchýlky," hovorí Brent W. Roberts , profesor psychológie na University of Illinois v Urbana-Champaign a popredný výskumník v oblasti osobnosti, sa väčšinu svojej kariéry venoval rozvoju osobnosti v dospelosti.

Terapia je určená na prekonanie závažných problémov, ako sú depresia, úzkosť, poruchy príjmu potravy alebo užívanie návykových látok. 

Resetnite mindset

Ak človek chce zmeniť svoju osobnosť, musí dodržiavať niekoľko faktorov. Prvým je motivácia. Ak má človek túžbu zmeniť svoju osobnosť, potrebuje podporu priateľov a rodiny. Ďalším dôležitým krokom je adaptovanie nového správania. Ak je človek introvertnejší a chcel by byť viac extrovertom, musí sa naučiť správanie, ktoré túto zmenu podporuje – napríklad začať nadväzovať rozhovory s cudzincami.

Posledným krokom je zmena v myslení. Človek, ktorý chce zmeniť svoju osobnosť musí začať rozmýšľať inak o každodenných zážitkoch a činnostiach.

Zdroje:

https://www.betterhelp.com/advice/behavior/can-people-change-or-do-they-just-lie/

https://www.verywellmind.com/can-people-really-change-5203290

https://www.fastcompany.com/90933407/you-can-change-personality-according-psychology-professor

https://vosveteit.zoznam.sk/dokaze-clovek-pocas-svojho-zivota-zmenit-svoju-osobnost-takyto-je-nazor-vedcov/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: psychologytoday.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies