Estónsko a Lotyšsko posilnili ochranu svojich hraníc s Ruskom

NETKY.SK • 24 Jún 2023, 18:15 • 2 min
Estónsko a Lotyšsko posilnili ochranu svojich hraníc s Ruskom

RIGA / TALLINN / TBILISI - Estónsko a Lotyšsko posilnili ochranu svojich hraníc v dôsledku ozbrojenej vzbury žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá sa odohráva v susednom Rusku.

slovakia

left justify in out

Estónsko a Lotyšsko posilnili ochranu svojich hraníc v dôsledku ozbrojenej vzbury žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá sa odohráva v susednom Rusku. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP, ktorá dodala, že oba pobaltské štáty sú členmi NATO, podporovateľmi Ukrajiny a dlhodobo majú napäté vzťahy s Ruskom. Estónska premiérka Kaja Kallasová na Twitteri napísala, že Estónsko "pozorne sleduje" vývoj situácie a vymieňa si informácie so spojencami. Uviedla tiež: "Môžem ubezpečiť, že našej krajine nehrozí žiadna priama hrozba. Bezpečnosť hraníc bola posilnená."

 

Minister zahraničných vecí susedného Lotyšska Edgars Rinkévičs v anglicky písanom príspevku na Twitteri napísal, že ochrana hraníc jeho krajiny bola tiež posilnená a "o vízach alebo vstupe na hranice od Rusov, ktorí opúšťajú Rusko, sa v dôsledku súčasných udalostí nebude uvažovať". Tiež dodal, že "v súčasnosti neexistuje žiadna priama hrozba pre Lotyšsko".

 

img

Dvaja vojaci stoja na tribúne Leninovho mauzólea uzavretého z bezpečnostných dôvodov na Červenom námestí v Moskve v Rusku v sobotu 24. júna 2023.

 

Zakladateľ a vodca vagnerovcov Jevgenij Prigožin v piatok obvinil ruské vojenské velenie z raketových útokov na tábory Vagnerovej skupiny v tyle a zo zabíjania jeho mužov. Britská stanica BBC informovala, že nateraz neexistuje žiadne nezávislé potvrdenie Prigožinových obvinení a ruské ministerstvo obrany všetko popiera. V sobotu ráno sa vagnerovci zmocnili Rostova na Done. Neskôr sa objavili správy, že obsadili niektoré vojenské objekty aj v meste Voronež a že majú v úmysle "ísť na Moskvu". Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu v prejave vysielanom štátnymi televíziami označil Prigožinom vedenú vzburu za zradu a bodnutie do chrbta. Meno samotného zakladateľa Vagnerovej skupiny pritom ani nespomenul. Prigožin v reakcii na Putinov prejav povedal, že prezident sa "hlboko mýli". Vylúčil, že by on alebo niektorí z jeho mužov "priznali vinu". Ako objasnil, neurobia to, pretože nechcú, "aby krajina naďalej žila v korupcii, klamstve a byrokracii". Putin prísľub, že vzbúrencov dá postaviť pred súd, Prigožin nekomentoval. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) medzičasom začala voči Prigožinovi trestné konanie vo veci výziev na ozbrojené povstanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies