Môžu nás klimatické zmeny pripraviť o vodné zdroje?

NETKY.SK • 11 Február 2020, 10:38 • 2 min
Môžu nás klimatické zmeny pripraviť o vodné zdroje?

Nedostatok vody, suchá, problémy v poľnohospodárstve a následky, ktoré z toho plynú pre obyvateľov. Podľa organizácie Greenpeace Slovensko ide o problémy, ktorým môže Slovensko čeliť v súvislosti s klimatickou krízou ešte v tomto storočí.

slovakia

left justify in out

Organizácia Greenpeace pripravila v spolupráci so slovenským klimatológom Jozefom Pechom a novinárom Andrejom Barátom publikáciu, v ktorej sú zhrnuté poznatky o dôsledkoch klimatickej krízy na Slovensku. Podľa publikácie môže Slovensko prísť do roku 2075 o polovicu vodných zdrojov, na západe a juhu územia až o 70 percent. Príčinou môže byť aj nedostatok snehu, ktorý výrazne dopĺňa podzemné zdroje vôd.

 

Klimatické zmeny sa už prejavili
Podľa klimatológa Jozefa Pecha sa globálne zmeny už na Slovensku prejavili. "Dôsledky rýchleho rastu globálnej a regionálnej teploty sa už stihli prejaviť aj na Slovensku, a to hlavne v podobe nárastu extrémnosti počasia či čoraz zreteľnejšieho sucha. Na to, aby sme dokázali odvrátiť potenciálne nezvratné a nebezpečné zmeny v globálnom klimatickom systéme, by sa mala stať najdôležitejšou prioritou globálnej, ale aj slovenskej politiky a stratégie zásadná sociálno-ekonomická transformácia v kľúčových hospodárskych odvetviach, akými sú napríklad využívanie pôdy a energetika," uviedol.

 

 

Zníženie emisií je kľúčovým krokom
Autori pracovali so štúdiami, ktoré vznikli za posledné roky a zameriavajú sa na niektoré špecifické oblasti. To, aké veľké budú napokon následky, záleží podľa Greenpeace na opatreniach, ktoré Slovensko a celý svet urobí v najbližších desiatich rokoch. Podľa správy z Medzivládneho panelu OSN pre ochranu klímy (IPCC) musí Slovensko do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov takmer o polovicu. Vyspelé štáty, vrátane Európskej únie, musia emisie znižovať rýchlejšie, a to aspoň o 65 percent.

Klimatické zmeny a ich dôsledky môžu ovplyvniť aj februárové parlamentné voľby. "V týchto parlamentných voľbách budeme rozhodovať aj o tom, či sa vyplnia najčernejšie scenáre dôsledkov klimatickej krízy. Budúca vláda bude riešiť najdôležitejšiu otázku 21. storočia. Odpoveď na ňu ovplyvní kvalitu života aj na Slovensku.To sa snažíme ukázať kandidujúcim stranám a ich voličom a voličkám, aby sme popri iných pálčivých otázkach týchto volieb nezabudli na dôležitosť riešení klimatickej krízy," povedala programová riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

 

Viac o problematike pitnej vody na Slovensku nájdete na našom portáli pod hashtagom #voda #pitnavoda

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona