NAKA obvinila niekoľko ľudí, ktorí obhajujú ulicu pomenovanú po Tisovi

NETKY.SK • 28 December 2021, 14:42 • 2 min
NAKA obvinila niekoľko ľudí, ktorí obhajujú ulicu pomenovanú po Tisovi

Posledná ulica pomenovaná po Jozefovi Tisovi sa nachádza v obci Varín. Polícia obvinila desať mestských poslancov vo Varíne v žilinskom kraj za to, že ulicu odmietajú premenovať.

slovakia

left justify in out

Aktuality.sk majú k dispozícii dokument, ktorý odhaľuje, že vzniesli obvinenie voči všetkým poslancom, ktorí sa zúčastnili v auguste tohto roka na zasadnutí varínskeho zastupiteľstva a nesúhlasili s premenovaním ulice Dr. Jozefa Tisu (pozn. red.: názov je napísaný správne, napriek gramatickej chybe) v obci Varín.

 

img

 

Jedným z obvinených poslancov je Ľubomír Sečkár, ktorý je bývalý okresný predseda strany Hlas v Bytči. „Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil 10 osôb z priečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potláčaniu základných práv a slobôd. Konanie naďalej pokračuje, viac informácií k jeho priebehu a stavu preto nie je možné poskytnúť,” vyjadril pre Aktuality.sk hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

 

Za obvinených členov obecného zastupiteľstva sa vyjadrila poslankyňa Lenka Milová. S obvinením nesúhlasia a necítia sa byť vinní. „Každý z nás vedie bezúhonný rodinný život a svoj mandát poslanca vykonávame zodpovedne, v súlade s platnou legislatívou a v prospech občanov."

 

Obvinení poslanci podali sťažnosť proti vzneseniu obvinenia v zákonnej lehote. „Vzhľadom k prebiehajúcemu vyšetrovaniu v tejto chvíli nebudeme poskytovať žiadne ďalšie informácie," dodala Milová. 

 

Ulica Dr. Jozefa Tisu vo Varíne je poslednou ulicou na Slovensku pomenovanou po tomto bývalom slovenskom prezidentovi, ktorý bol vojnovým zločincom. Z 11 obecných poslancov neobvinili jednu osobu. Je ňou Lenka Ticháková, ktorá navrhovala na zastupiteľstve zmenu názvu tejto ulice. Za svoju snahu dokonca dostala ocenenie Biela vrana od organizácie Bystriny. Ocenenie udeľujú od roku 2008 a zviditeľňuje ľudí, ktorí upozorňujú na problémy spoločnosti, i keď im to prináša problémy.

 

img

Na fotografii: Riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová (vľavo), psychologička Soňa Holúbková a nezávislá poslankyňa obce Varín Lenka Ticháková (vpravo).

 

„Som hrdá Varínčanka a rada tu žijem. Je to pekná obec,” povedala vtedy Ticháková pre Aktuality.sk. Ako dodala, nechce mať vo svojich osobných dokladoch pripísané meno jedného zo symbolov fašistického štátu.

 

Ticháková zorganizovala petíciu za zmenu názvu ulice. Požiadala o odborné stanoviská úrady aj historikov z Ústavu pamäti národa. Písala články do miestnych novín a snažila sa ľudí presvedčiť, že nie je v poriadku mať v adrese bydliska napísané meno vojnového zločinca.

 

Spor vyvrcholil na augustovom zastupiteľstve, kedy Ticháková predložila na zastupiteľstve návrh na zmenu lokality. Deväť z jedenástich poslancov vo Varíne si vtedy odhlasovalo nesúhlasné uznesenie, že súčasný stav je v rozpore so zákonom. Ticháková vtedy argumentovala platnou legislatívou.

 

„Názvy ulíc a iných verejných priestranstiev sa určujú s prihliadnutím na históriu obce, na významné nežijúce osobnosti, na veci a pod. Neprípustné sú názvy po žijúcich osobách, názvy dlhé, duplicitné, urážajúce mravnosť, náboženské alebo národnostné cítenie, jazykovo nesprávne a názvy nepriliehavé vzhľadom na históriu obce," píše sa v zákone o obecnom zriadení.

 

Ticháková však musela čeliť tlaku, aby sa prestala snažiť o túto zmenu. „Lenka, zariaď sa, aby ti bolo dobre a daj si dvere do inej ulice,” odkázala jej na zastupiteľstve jedna z obyvateliek Varína. 

 

 

„Nehanbíme sa, že sme hlasovali za Tisovu ulicu. Pán Dr. Tiso si nezaslúži takéto potupy,” vyhlásila bývalá obecná poslankyňa Ľudmila Porubčanská. 

 

Prečítajte si: Tisíce ľudí protestovali proti sprísneniu opatrení



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies