Česko nepošle Číne na pomoc len peniaze

NETKY.SK • 5 Február 2020, 7:44 • 2 min
Česko nepošle Číne na pomoc len peniaze

PRAHA - Česká vláda nepošle Číne na boj s novým koronavírusom poslala iba peniaze, pomôže aj materiálne. Česko by mohlo do Číny poslať napríklad respirátory alebo ochranné odevy. V utorok to povedal minister zahraničných vecí Tomáš Petříček, citoval ho server Novinky.cz.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa slov ministra dá česká vláda päť miliónov korún (viac ako 198.800 eur) na zaobstaranie materiálnej pomoci - už rokuje s výrobcami ochranných pomôcok, jednorazových aj dlhodobých, a hygienických pomôcok ako respirátory, rukavice, ochranné odevy.

 

Rúška aj lieky

Zvyšných päť miliónov korún, ktoré Česko poskytne, bude použitých prostredníctvom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

 

Ešte v pondelok premiér Andrej Babiš odmietol Číne poskytnúť materiálnu pomoc. V ten deň česká vláda potom rozhodla, že pošle Číne prostredníctvom WHO na boj s novým koronavírusom sumu desať miliónov českých korún (približne 396 668 eur), určených na humanitárnu pomoc.

 

Premiér Babiš napísal v pondelok večer na Twitteri, že rúška a lieky potrebuje Česko hlavne pre svojich občanov, ale "samozrejme, pomôžeme finančne".

 

 

Podprsenka ako ochrana

Za to boli Babiš aj vláda skritizovaní lídrami opozície. Šéf Pirátov Ivan Bartoš napríklad napísal, že je krajne nevhodné, aby premiér odmietal pomoc Číne s odôvodnením, že "máme sami málo".

 

V Číne je v súčasnosti nedostatok rúšok a respirátorov. Niektorí ľudia používajú na ochranu napríklad podprsenky, uviedol portál Novinky.cz.

 

Čína už v pondelok oznámila, že pre epidémiu nového koronavírusu naliehavo potrebuje zdravotnícky materiál ako ochranné rúška, okuliare a kombinézy. Čínske továrne sú však schopné vyrobiť maximálne 20 miliónov ochranných masiek denne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona