Motoristi pozor! Ceny nafty a benzínu sa zvyšujú, zdražovanie bude ešte pokračovať

NETKY.SK • 28 Jún 2021, 12:57 • 2 min
Motoristi pozor! Ceny nafty a benzínu sa zvyšujú, zdražovanie bude ešte pokračovať

BRATISLAVA - Po dlhšej stagnácii sa ceny na slovenských čerpacích staniciach zvyšujú. Ako predpokladá analytička 365.bank Jana Glasová, benzíny a motorová nafta by mali naďalej zdražovať.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na vývoj na ropnom trhu predpokladáme, že ceny na pumpách by aj v ďalšom týždni mohli vzrásť," povedala Glasová. Svetové ceny ropy tlačí nahor cestovateľská sezóna.

V 24. týždni tohto roka ceny 95-oktánového benzínu vzrástli o 0,6 % na priemernú úroveň 1,364 eura za liter. Ceny 98-oktánového benzínu sa zvýšili ešte výraznejšie, a to o 0,8 % a dosiahli hodnotu 1,562 eura za liter. Citeľnejšie zdražela aj nafta, a to o 0,7 % a vyšplhala sa na úroveň 1,214 eura za liter.

 

img

 

Takmer o štvrtinu 
Zdražovanie pohonných látok na našich pumpách je od začiatku tohto roka citeľné. Benzín 95 je drahší ako vlani o približne 22 % a benzín 98 a nafta o 20 %.

 

"Zdražovanie ropy je dané hlavne tým, že investori očakávajú postupný návrat života do normálu, väčšiu mobilitu ľudí a návrat k cestovaniu," podotkla Glasová.

Počas minulého týždňa sa ceny na ropnom trhu vyšplhali aj nad úroveň 76 USD za barel. Ropa je podľa analytičky podporovaná hlavne očakávaným oživovaním dopytu, ktoré by sa malo prejaviť hlavne v druhom tohtoročnom polroku.

 

img

 

"Miera očkovania proti COVID-19 sa vo svete zvyšuje, čo brzdí šírenie ochorenia a medzi ľuďmi rastie záujem o cestnú aj leteckú prepravu. Ruku k dielu samozrejme pridáva aj letná dovolenková sezóna," doplnila Glasová.

 

img


Počas minulého týždňa sa na trhu rozšírili očakávania, že OPEC+ bude k zvyšovaniu ťažby pristupovať opatrne, takže dopyt bude zatiaľ vyšší ako ponuka. A to tlači ceny ropy nahor.

 

"Na druhej strane ale obavy vyvoláva hlavne rýchle šírenie indickej mutácie koronavírusu, ktorá aktuálne sužuje napríklad Britániu a Portugalsko," uzavrela Glasová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies