Takzvaná brána do pekla či úkryt mafiánov, riskujú aj na ďalších desivých miestach

NETKY.SK • 24 September 2020, 14:14 • 2 min
Takzvaná brána do pekla či úkryt mafiánov, riskujú aj na ďalších desivých miestach

Idú na miesta, kam sa iní boja, alebo by im to tam bolo vrcholne nepríjemné. Boli v mieste trnavského desivého ticha, tajuplných štôlňach či v korytnických kúpeľoch.

slovakia

left justify in out

Aj youtuber s menom Vlk Saki patrí k tzv. urbexerom, teda milovníkom opustených budov, ktorých nezastavia ani ploty či iné prekážky. No jeho vášeň môže byť aj životu nebezpečná a zdraviu škodlivá, preto sa jej realizovanie nikomu neodporúča.

 

Nebyť sám

Medzi neoficiálne pravidlá tzv. urbexov patrí aj povinnosť nikdy nebyť sám, a to práve pre nebezpečenstvo, ktoré im môže veľmi znepríjemniť život. Je s tým spojený aj tzv. geocashing, teda vyhľadávanie „pokladov“ na rôznych netradičných miestach.

 

 

 

Zapáchajúci kanál

Vlk Saki sa bol sa pozrieť napríklad v prvom košickom vodovode, zdokumentoval starý ťahanovský tunel a išiel aj do akejsi utajenej lokality, starého vodojemu či bývalej, dnes už opustenej, sladovne. Pozrel sa aj do zapáchajúcej kanalizácie, kde sám pocítil, čo môže urobiť strach.

 

Práca urbexlerov

Iné video prinieslo pohľad na desiatku najdesivejších slovenských miest. Ďuri videom načrel napríklad do raketovej základne na Devínskej Kobyle či do štôlne Sirková pri Pezinku. Nie je jasné, či zábery robil práve on, každopádne ich predtým zachytil niekto z urbexlerov.

 

 

Mnohokrát riskuje

Vlk Saki je špecifickým tvorcom exkluzívnych videí. Neštíti sa ani miest, kde to zapácha, alebo kde hrozí úraz. Nebál sa ísť natáčať ani pod 300 metrov dlhú vetraciu šachtu. Vošiel aj do Čertovej studne, do Slavošovského tunela, pozrel sa aj do tzv. lievika, teda odvodňovacej šachty.

 

Nebezpečný lievik

Vyslovene ho tam pred tým varovala tabuľka s nápisom, že „plávanie a člnkovanie okolo prepadového hríbu je životu nebezpečné“, keďže voda stekajúca do odtokovej šachty môže aj skúseného člnkára či plavca prekvapiť veľmi silným prúdom. Napriek tomu sa k miestu priblížil ako plavec. Napodobovať sa to nikomu neodporúča, vhodné je radšej si o tom pozrieť video, keď už „muselo“ vzniknúť.

 

 

Priemyselné objekty

Zaujímavé miesto priblížil aj pre milovníkov starých tovární či iných technických objektov. Načrel do útrop starého Cassovaru, vošiel aj do bývalej magnezitovej továrne alebo na staré autovrakovisko, no nebezpečne to vyzeralo aj v opustenom vodojeme, keďže rebrík bol kvôli vlhku klzký. Takéto miesta sú veľmi nebezpečné, navyše rôzne výšky každý znáša úplne inak. Vlk otvoril aj dvere na zničenej vodárni, čo už bolo o niečo menej nebezpečné.

 

Lanovka

Vyštveral sa aj na košickú lanovku a načrel až na dno tzv. pekla. Na niekoľkých ďalších videách ukazuje aj tzv. bránu do pekla z iných perspektív. Nebezpečné to však mohlo byť aj na vrakovisku starých a vyradených vlakov, a to najmä preto, že miesto nemusí byť úplne opustené a môžu v ňom prespávať aj ľudia bez strechy nad hlavou. No prekvapili ich tu príslušníci bezpečnostnej služby.

 

Mohli by slúžiť

Iným projektom je mapovanie rôznych opustených budov, ktoré však už nie sú až také nebezpečné, no pohľad na ne vytvára nostalgiu, ale aj pocit zamyslieť sa nad potrebou záchrany rôznych stavieb, ale sú aj zrkadlom pravdy o pominuteľnosti ľudských výtvorov. Mapuje takto aj miesta, ktoré by mohli byť v dobe mnohých bezdomovcov zrekonštruované a legálne využité práve aj pre nich.

 

 

Pokračovanie nabudúce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies