Motív atentátnikov na bostonskom maratóne: Pomsta irackých moslimov!

NETKY.SK • 24 Apríl 2013, 12:04 • 2 min
Motív atentátnikov na bostonskom maratóne: Pomsta irackých moslimov!

BOSTON - Mladík podozrivý zo zosnovania minulotýždňových teroristických útokov v americkom Bostone chcel svojím činom pomstiť moslimov, ktorých zabili v Iraku a Afganistane.

slovakia

left justify in out

Devätnásťročný Džochar Carnajev to "napísal" vyšetrovateľom počas výsluchu - vzhľadom k svojim zraneniam ešte stále nie je schopný rozprávať. Agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) ho pravidelne navštevujú v bostonskej nemocnici, kde sa zotavuje zo zranení, ktoré utrpel počas policajnej naháňačky. Tú jeho starší 26-ročný brat a údajne hlavný strojca bombových útokov Tamerlan Carnajev neprežil.

Carnajevovci sa podľa americkej spravodajskej stanice NBC News naučili skonštruovať podomácky vyrobenú bombu s pomocou magazínu Inspire. Ide o internetové periodikum vydávané v anglickom jazyku teroristickou sieťou al-Kájda. Džochar tvrdí, že hlavným strojcom útoku bol jeho starší súrodenec. Bratia však podľa neho konali na vlastnú päsť a nepomáhal im nikto zo zahraničných teroristických skupín. 

Celkovo 264 ľudí sa v Bostone musí liečiť zo zranení, ktoré utrpeli pri bombových útokoch počas tamojšieho maratónu. Pôvodne uvádzaný počet zranených okolo 200 stúpol, pretože ľudia, ktorí utrpeli minulý týždeň ľahšie zranenia, prišli na ošetrenie až teraz. Pri útokoch, ktoré pravdepodobne uskutočnili dvaja etnickí Čečenci žijúci legálne v Spojených štátoch, zahynuli traja ľudia vrátane osemročného chlapca.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies