Most-Híd nesúhlasí s prepúšťaním na základe veku

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 10:05 • 2 min
Most-Híd nesúhlasí s prepúšťaním na základe veku

BRATISLAVA - Poslanec za stranu Most-Híd József Nagy nesúhlasí s návrhom SDKÚ-DS, aby jedným z dôvodov na prepustenie zamestnanca malo byť dosiahnutie dôchodkového veku.

slovakia

left justify in out

"Možnosť výpovede z dôvodu dosiahnutia dôchodkového veku je diskrimináciou," uviedol. Ak podľa neho nestačia peniaze na financovanie nezamestnaných a pracujúcich dôchodcov, nech vláda zakáže súbeh dôchodku a pracovného vzťahu, ale s tým, aby si pracujúci dôchodca mal možnosť sám vybrať. "Topiaci sa (v sľuboch) aj slamky chytá. Lebo ak sa im miesta nedarí vytvoriť, tak aspoň uvoľniť," upozorňuje Nagy. 

Po tom, čo minister práce a sociálnych vecí Ján Richter pred týždňom avizoval zavedenie tohto opatrenia, spravodajca Smeru v piatok v parlamente podľa poslanca Nagya chytro odporúčal svojim kolegom rovnaký návrh z dielne SDKÚ-DS podporiť do druhého čítania. "Ministerstvo práce a aj poslanci Smeru tým dokazujú, že ich riešenie pre mladú generáciu je zatiaľ len vo vytlačení starších zamestnancov," uviedol poslanec za Most-Híd. Upozorňuje na to, že najviac dôchodcov pracuje v štátnej správe či v samosprávach, v školstve a v zdravotníctve. "Na tieto pracovné miesta má rozhodujúci vplyv vládny kabinet cez rôzne nástroje a keď bude chcieť, vylepší si štatistiky, aj za cenu vyhadzovania hlava-nehlava," varuje Nagy. 

So zavedením možnosti prepustiť zamestnanca po dosiahnutí dôchodkového veku nesúhlasí ani poslanec Jozef Mihál (SaS). Uviedol to v piatkovej rozprave k návrhu novely Zákonníka práce od poslancov SDKÚ-DS Pavla Freša a Ľudovíta Kaníka, ktorý takéto opatrenie obsahuje. "Čo tí občania, ktorí dosiahli dôchodkový vek a nemajú 15 rokov dôchodkového poistenia," upozornil exminister práce a sociálnych vecí. Títo ľudia totiž podľa Mihála nespĺňajú podmienky nároku na starobný dôchodok. Návrh SDKÚ-DS preto považuje za vecne zlý. "Dosiahnutie vekovej hranice nemôže byť dôvodom na prepustenie zamestnanca," varuje Mihál. Podľa neho by išlo o diskrimináciu na základe veku. "Nevidím problém, aby sme to v druhom čítaní doprecizovali," reagoval poslanec Kaník. 

V novele pracovného kódexu poslanci za SDKÚ-DS navrhujú, aby mohol dať zamestnávateľ výpoveď svojmu zamestnancovi aj z dôvodu dosiahnutia dôchodkového veku. "Je to to, čo pán minister Richter pred asi týždňom objavil. Objavil Ameriku, keď povedal, že sa budú zamýšľať nad tým a chcú presadiť, aby pracujúci mohli byť jednoduchšie uvoľňovaní zo zamestnania, aby sme vytvorili priestor pre prijatie nových zamestnancov," povedal Kaník na piatkovej tlačovej besede. Zamestnávatelia prišli koncom apríla na rokovanie tripartity s návrhom, aby vláda umožnila dať zamestnancovi výpoveď, nie z dôvodu dosiahnutia dôchodkového veku, ale z dôvodu splnenia nároku na poberanie starobného dôchodku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies