Moslimovia na celom svete oslavujú sviatok íd al-fitr

NETKY.SK • 10 Apríl 2024, 10:30 • 2 min
Moslimovia na celom svete oslavujú sviatok íd al-fitr

JAKARTA - Moslimský svet v stredu oslavuje sviatok íd al-fitr, ktorým sa skončí pôstny mesiac ramadán. Sprevádzajú ho rodinné stretnutia, spoločné modlitby, masové presuny, nakupovanie či sladkosti, informuje TASR podľa agentúry AP.

slovakia

left justify in out

Indonézia je treťou najľudnatejšou moslimskou krajinou; tri štvrtiny jej obyvateľov podobne ako aj po iné roky presúvali domov. Tento deň je v krajine známy pod názvom "mudik".

Sviatok íd al-fitr a veľké sťahovanie obyvateľstva so sebou priniesli aj vypredané cestovné lístky. Väčšina ľudí opustila veľké mestá, aby mohla navštíviť rodinu žijúcu na vidieku. Cestujúci pred návratom domov masovo navštevovali trhoviská, kde nakupovali najrôznejšie dary.

Úrady v Pakistane nasadili viac než 100.000 policajtov a príslušníkov polovojenských jednotiek na udržanie bezpečnosti v tamojších mešitách a na trhoviskách. Ľudia vo veľkom nakupovali najmä v utorok.

Situácia počas posvätného moslimského pôstneho mesiaca ramadán sa však začína v niektorých častiach sveta radikalizovať, konštatuje AP. Náboženské úrady v Malajzii napríklad zavádzajú počas pôstu čoraz prísnejšie kontroly jeho dodržiavania. Jednotky náboženskej polície, často v prestrojení, kontrolujú reštaurácie, aby v nich mohli prichytiť moslimov, ktorí nedodržiavajú pôst. V krajine pre nich platí islamské právo nazývané šaría. Kritici varujú, že toto je len malou časťou väčšej premeny na konzervatívnejšiu formu islamu v tejto multikultúrnej krajine.

Mesiac ramadán je deviatym mesiacom islamského lunárneho kalendára. Moslimovia po celom svete v priebehu tohto mesiaca počas dňa držia pôst od jedla, pitia, fajčenia a pohlavného styku, pričom porušiť ho môžu až po západe slnka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AP, Foto: y20india
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies