Moody's ponechala bankovému sektoru SR negatívny výhľad

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 16:13 • 2 min
Moody's ponechala bankovému sektoru SR negatívny výhľad

BRATISLAVA - Medzinárodná ratingová agentúra Moody's ponechala slovenskému bankovému systému negatívny výhľad. Agentúra očakáva, že pokračujúca slabosť eurozóny bude brzdiť ekonomický rast Slovenska, čo bude nepriaznivo vplývať na podnikateľské prostredie bánk.

slovakia

left justify in out

Oslabený zahraničný dopyt a domáca spotreba budú naďalej utlmovať ziskovosť bánk a budú príčinou mierneho rastu klasifikovaných úverov, uviedla agentúra vo svojej správe. Poznamenala však, že tieto negatívne faktory do určitej miery vyvažuje dobrá kapitalizácia slovenských bánk a ich relatívne stabilná situácia v oblasti získavania financií a v oblasti likvidity.

Náročné podnikateľské a ekonomické prostredie bude podľa agentúry utlmovať ziskovosť bánk v najbližších 12 až 18 mesiacoch. Dodala, že ziskovosť slovenského bankového sektora výrazne klesla v roku 2012. Moody's očakáva mierny rast úrovne klasifikovaných úverov v roku 2013, keďže ekonomický rast sa spomaľuje a trh práce a dôvera spotrebiteľov zostávajú slabé. Keďže domáca ekonomika spomaľuje, pod tlakom je najmä sektor nehnuteľností a výstavby. Spomaľuje aj výroba dopravných prostriedkov a strojov, keďže sa zmenšil zahraničný dopyt, dodala agentúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies