Modranská majolika si pripomenie 140. výročie viacerými podujatiami

NETKY.SK • 31 Marec 2023, 11:00 • 2 min
Modranská majolika si pripomenie 140. výročie viacerými podujatiami

Bratislava - Stoštyridsiate výročie Slovenskej ľudovej majoliky pripomenie viacero podujatí. Téme sa bude venovať napríklad májová slávnosť hliny v Modre a septembrové výstavy v múzeu slovenskej keramickej plastiky.

slovakia

left justify in out

"Modranská majolika je významnou časťou slovenských tradícií, jednotlivé vzory si umelci odovzdávajú už stovky rokov. Nositeľom tejto časti našej histórie je už 140 rokov Slovenská ľudová majolika, ktorá v Modre vyrába keramiku s typickými vzormi," priblížila. V družstve sa podľa jej slov vyučili a pracovali majstri remesla, ktorí vo svojej tvorbe zachytávali život ľudí i významné udalosti. Modranská majolika je významnou časťou slovenských tradícií, jednotlivé vzory si umelci odovzdávajú už stovky rokov. Nositeľom tejto časti našej histórie je už 140 rokov Slovenská ľudová majolika, ktorá v Modre vyrába keramiku s typickými vzormi. V jej priestoroch sa vyučili a pracovali najväčší majstri remesla, vo svojej tvorbe zachytávali život prostého ľudu aj významné udalosti. Od novembra 2017 je modranská majolika súčasťou Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Návrh na zápis podávala OZ Slovenská ľudová majolika spoločne s Bratislavským samosprávnym krajom. TASR o tom informovala Miriam Fuňová z ľudovoumeleckého výrobného družstva Slovenská ľudová majolika. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies