Ukrajina tvrdí, že na Kryme zničila systém protivzdušnej obrany Triumf

NETKY.SK • 14 September 2023, 13:15 • 2 min
Ukrajina tvrdí, že na Kryme zničila systém protivzdušnej obrany Triumf

KYJEV - Ukrajine tvrdí, že sa jej podarilo zničiť ruský systém protivzdušnej obrany Triumf, a to počas dronového a raketového útoku, ktorý podnikla v noci na štvrtok v blízkosti mesta Jevpatorija na Moskvou anektovanom Krymskom polostrove.

slovakia

left justify in out

Útok podľa citovaných zdrojov podnikla Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) v spolupráci s ukrajinským námorníctvom. Samotné Rusko vo štvrtok uviedlo, že jeho protivzdušná obrana zostrelila v noci na štvrtok dovedna 11 útočných dronov.

 

Agentúra Reuters pripomína, že tieto informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

 

Prístavné kúpeľné mesto Jevpatorija leží na západnom pobreží Krymského polostrova, ktorý z pohľadu medzinárodného práva stále patrí Ukrajine, ale od roku 2014 je anektovaný Ruskom.

Ukrajinské zdroje spresnili, že drony vyradili ruský systém protivzdušnej obrany typu Triumf S-400 útokom na jeho radar a anténu. Ukrajinské námorníctvo vzápätí odpálilo dve riadené strely ukrajinskej výroby typu Neptun na odpaľovacie systémy zariadenia.


Protilodná strela Neptun bola upravená tak, aby útočila na pozemné ciele, tvrdia vojenskí analytici. K útoku došlo deň po tom, čo Ukrajina odpálila rakety na krymský prístav Sevastopol, kde sa nachádzajú plavidlá čiernomorskej flotily ruského námorníctva, ktoré opakovane útočia na ukrajinské územie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / Reuters Foto: BBC (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies