Mnoho ľudí si všimlo živších snov než inokedy, môže za to sociálna izolácia

NETKY.SK • 12 Máj 2020, 23:52 • 2 min
Mnoho ľudí si všimlo živších snov než inokedy, môže za to sociálna izolácia

Viete, že sa vám sny nesnívali už roky a zrazu akoby sa s nimi roztrhlo vrece? A čo viac, sú intenzívne a často vám ležia v hlave i po prebudení? Vysvetlenie je pomerne jednoduché. Podľa psychológov je na vine izolácia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Profesor Mark Blagrove tvrdí, že nedostatok stimulácií spôsobený dlhodobým pobytom doma mení spôsob, akým ľudia spia a snívajú.

 

Všimli si toho mnohí

Súčasná koronavírusová pandémia a vládne opatrenia nahrávajú k dlhšiemu pobytu doma, než sme boli doposiaľ zvyknutí.

 

Snívaniu navyše nahráva aj zvýšený stres. "Mnoho ľudí v súčasnej dobe zaregistrovalo zmenu vo svojich zvyklostiach, čo môže vyvolať stres. Ten je zase veľkým činiteľom, čo sa snívania týka. Ak máme starosti, venujeme im veľkú pozornosť a premýšľame o nich. To sa potom samozrejme odrazí aj v snoch," hovorí Blagrove pre Daily Mail.

 

 

Dlhší spánok, viac snov

Karanténa tiež nahráva tomu, že máme viac voľného času, ktorý veľa z nás využíva k dlhšiemu a kvalitnejšiemu spánku.

 

"Pri dlhšom spánku dochádza k predĺženiu REM, čo je fáza, v ktorej dochádza k najväčšiemu percentu živých snov," hovorí Blagrove a dodáva, že je veľká pravdepodobnosť, že sny, ktoré sa vám zdajú v tejto fáze, si budete po prebudení pamätať.

 

Profesor Blagrove zároveň upozorňuje, že je veľmi pravdepodobné, že sa do vašich snov budú vkrádať na prvý pohľad neznáme osoby alebo sa vám bude zdať o miestach, o ktorých si myslíte, že ste ich nikdy nevideli. 

 

Dôvodom sú sociálne médiá. Aj pasívne sledovanie príspevkov totiž slúži mozgu ako zdroj inšpirácie, do ktorého pri vytváraní snov často siaha.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies