Zlý účes posiela na popravisko: Izolovaná Severejná kórea už dekády trpí diktatúrou, kde je vodca viac než rodina

NETKY.SK • 9 December 2023, 14:25 • 2 min
Zlý účes posiela na popravisko: Izolovaná Severejná kórea už dekády trpí diktatúrou, kde je vodca viac než rodina

Život v Severnej Kórei je ovplyvnený propagandou, cenzúrou a represiou. Obyvatelia Severnej Kórei nemajú prístup k nezávislým médiám, internetu ani zahraničným informáciám. Sú vystavovaní neustálej indoktrinácii a oslave režimu a Kimovcov.

slovakia

left justify in out

Severná Kórea: Pravdepodobne neexistuje žiadna iná krajina na Zemi, ktorá by priťahovala takú obsedantnú fascináciu od Američanov, zatiaľ čo je tak široko nepochopená.

Severná Kórea je krajina s približne 25 miliónmi obyvateľov, ktorá sa nachádza v severnej polovici Kórejského polostrova medzi Východným morom (Japonským morom) a Žltým morom. Formálne známa ako Kórejská ľudovodemokratická republika alebo KĽDR bola založená v roku 1948, keď si Spojené štáty a Sovietsky zväz rozdelili kontrolu nad polostrovom po druhej svetovej vojne. Severná Kórea je prísne tajný komunistický štát, ktorý zostáva izolovaný od väčšiny zvyšku sveta. V posledných rokoch predstavuje vodca Kim Čong-un a jeho agresívny jadrový program čoraz väčšiu hrozbu pre medzinárodnú stabilitu.

Vodca Kim

Kim Čong-un je tretím vodcom z dynastie Kimov, ktorú založil jeho starý otec Kim il-Sung. Kim Čong-un prevzal vedenie po svojom otcovi Kim Čong-ilovi, keď v decembri 2011 zomrel na infarkt.
Za jeho vlády Severná Kórea pokračovala vo svojej politike podpory armády doma, pričom zvyšku sveta vysielala zmiešané signály o svojom jadrovom programe.

Plač Severokórejčanov

Tento systém, akokoľvek šialený, funguje. Hoci Severokórejčania čoraz viac získavajú informácie o vonkajšom svete, v rozpore s populárnou mylnou predstavou nie všetci Severokórejčania utekajú za hranicu, len čo sa dozvedia pravdu o tom, aká chudobná a nešťastná je ich krajina. Niektoré štúdie o Severokórejčanoch, ktorí sa dostali cez hranice do Číny, zistili, že väčšinou ide o ekonomických migrantov, ktorí sa dobrovoľne vrátia.

 

História krajiny

Severná Kórea vznikla v roku 1948, keď sa Kórejský polostrov rozdelil na dve časti po druhej svetovej vojne. Severná časť bola pod vplyvom Sovietskeho zväzu, ktorý podporoval komunistický režim, zatiaľ čo južná časť bola pod vplyvom Spojených štátov, ktoré podporovali kapitalistický režim.

V roku 1950 Severná Kórea napadla Južnú Kóreu, čím začala kórejskú vojnu, ktorá trvala tri roky a skončila len prímerím, nie mierovou zmluvou. Odvtedy sú obe krajiny v stave technickej vojny a sú oddelené demilitarizovanou zónou.

Zakladateľom a prvým vodcom Severnej Kórei bol Kim Ir-sen, ktorý sa narodil v roku 1912 a bol aktívnym bojovníkom proti japonskej okupácii Kórey. Po vzniku KĽDR sa stal generálnym tajomníkom Kórejskej robotníckej strany, ktorá je jedinou povolenou politickou stranou v krajine. Kim Ir-sen zaviedol kult svojej osobnosti, ktorý sa preniesol aj na jeho potomkov.

Zomrel v roku 1994 a bol mu udelený posmrtný titul Večný prezident. Jeho syn Kim Čong-il sa stal jeho nástupcom a pokračoval v jeho politike. Zomrel v roku 2011 a bol mu udelený posmrtný titul Večný generálny tajomník. Jeho syn Kim Čong-un sa stal súčasným vodcom Severnej Kórei a predsedom Národnej komisie pre obranu.

Vládcovia Severnej Kórei

Severná Kórea je formálne koncipovaná ako demokratický multi-stranícky systém, v rámci oficiálnej štátnej filozofie Čučche. V praxi však Severná Kórea funguje ako štát jednej strany, kde má KRS rozhodujúcu úlohu. Vládny kabinet sa skladá z premiéra, ministrov a viceministrov, ktorých funkčné obdobie je súčasné s Najvyšším ľudovým zhromaždením, ktoré je formálne najvyšším zákonodarným orgánom.

Premiérom je od roku 2013 Pak Pong-džu. NĽZ sa volí každých päť rokov a súťaží v ňom len jeden kandidát, ktorý je vopred vybraný KRS. Voľby sú považované za zmanipulované a nezodpovedajú medzinárodným štandardom.

Najväčšiu moc však má Kim Čong-un, ktorý je na čele KRS, Národnej komisie pre obranu a ďalších mocenských orgánov. Je považovaný za najvyššieho vodcu a najvyššieho veliteľa ozbrojených síl. Je tiež vnukom Kim Ir-sena a synom Kim Čong-ila, čím pokračuje v dynastii Kimovcov, ktorá vládne Severnej Kórei už viac ako 70 rokov.

Kim Čong-un sa narodil v roku 1984 a prevzal moc po smrti svojho otca v roku 2011. Odvtedy sa snaží upevniť svoju pozíciu a eliminovať svojich potenciálnych rivalov. Zároveň pokračuje v rozvoji jadrového a raketového programu, ktorý vyvoláva medzinárodné napätie a sankcie. Na druhej strane sa snaží aj o zlepšenie vzťahov s Južnou Kóreou a Spojenými štátmi, s ktorými sa stretol na niekoľkých historických samitoch.

Život v Severnej Kórei

Život v Severnej Kórei je ovplyvnený propagandou, cenzúrou a represiou. Obyvatelia Severnej Kórei nemajú prístup k nezávislým médiám, internetu ani zahraničným informáciám. Sú vystavovaní neustálej indoktrinácii a oslave režimu a Kimovcov.

Sú povinní nosiť odznaky s podobizňami Kim Ir-sena a Kim Čong-ila a účasťou na masových podujatiach, ako sú sprievody demonštrácie a spartakiády. Sú tiež pod dohľadom tajnej polície a susedov, ktorí ich môžu udávať za akékoľvek prejavy nelojality, kritiky alebo nesúhlasu.

Bizarné zločiny

Za takéto činy môžu byť potrestaní zatknutím, mučením, popravou alebo poslaním do pracovných táborov, kde sú držaní v neludských podmienkach.
Životná úroveň v Severnej Kórei je veľmi nízka a nerovnomerná.

Väčšina obyvateľov žije v chudobe a nedostatku. Podľa Organizácie Spojených národov trpí viac ako 40 percent populácie podvýživou a nemá prístup k základným službám, ako je zdravotná starostlivosť, vzdelanie, voda a kanalizácia.

Severná Kórea čelí aj pravidelným potravinovým krízam, ktoré sú spôsobené suchom, povodňami, sankciami a zlou hospodárskou politikou. Na druhej strane, v hlavnom meste Pchjongjangu žijú privilegované elity, ktoré majú prístup k lepšiemu bývaniu, potravinám, oblečeniu a dokonca aj k mobilným telefónom a internetu. Pchjongjang je výkladnou skriňou režimu, kde sa nachádzajú impozantné budovy, múzeá, pamätníky a štadióny.
Severná Kórea je uzavretá krajina, ktorá sa snaží udržať svoju nezávislosť a suverenitu za každú cenu. Jej režim je založený na kulte osobnosti, ideológii Čučche a vojenskej sile. Jej obyvatelia sú podrobení propagande,

Zdroje:

https://www.history.com/topics/asian-history/north-korea-history

https://www.bbc.com/news/world-asia-pacific-15256929

https://www.vox.com/2016/1/6/10724334/north-korea-history

https://dobrodruh.sk/azia/severna-korea-ako-sa-sem-dostat-cestovanie-zaujimavosti

https://www.aktuality.sk/clanok/TV1G0dZ/top-35-zaujimavosti-a-faktov-o-severnej-korei-ktore-vas-prekvapia-a-poburia/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: The Jakarta Post
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies