Opatrenia hospodárskej mobilizácie budú naviazané aj na mimoriadnu situáciu!

NETKY.SK • 14 Máj 2021, 11:25 • 2 min
Opatrenia hospodárskej mobilizácie budú naviazané aj na mimoriadnu situáciu!

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady dnes 104 hlasmi definitívne schválili novelu zákona o hospodárskej mobilizácii, o ktorej rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

slovakia

left justify in out

Vďaka zmene zákona budú niektoré opatrenia hospodárskej mobilizácie naviazané aj na mimoriadnu situáciu a bude ich možné nariaďovať aj počas nej. Poslanci, ktorí právnu úpravu predložili, v dôvodovej správe uviedli, že núdzový stav predstavuje výrazný zásah do základných práv a slobôd. Na Slovensku bol opakovane vyhlásený od 1. októbra 2020 a trvá súvisle viac ako sedem mesiacov. Mimoriadna situácia je na Slovensku vyhlásená s účinnosťou od 12. marca 2020.

 

Súvisiaci článok: Opatrenia hospodárskej mobilizácie možno budú naviazané aj na mimoriadnu situáciu

Opatrenia hospodárskej mobilizácie sú podľa súčasného znenia zákona naviazané na výnimočný alebo núdzový stav. Ide napríklad o opatrenia ako pracovná povinnosť, organizácia výroby a služieb, používanie štátnych hmotných rezerv či organizácia dodávok životne dôležitých tovarov a ich predaj s využitím mimoriadnych regulačných opatrení. Výnimkou bude pracovná povinnosť, ktorá sa bude naďalej viazať len na núdzový alebo výnimočný stav, a nebude ju možné nariadiť počas mimoriadnej situácie. Novela nadobudne účinnosť dňom zverejnenia v Zbierke zákonov SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies