Mnohé časti Egypta postihli výpadky elektriny

NETKY.SK • 4 September 2014, 13:38 • 2 min
Mnohé časti Egypta postihli výpadky elektriny

KÁHIRA - Výpadky elektriny postihli dnes mnohé časti Egypta a v najľudnatejšej krajine arabského sveta zastavili aj časť verejnej dopravy. Podľa očitých svedkov vyústili do mimoriadneho návalu na postihnutých staniciach metra v Káhire, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nedostatok elektriny je politicky výbušná téma v Egypte, kde sa jej každodenné niekoľkohodinové výpadky stali bežnou záležitosťou dokonca aj v hlavnom meste a nevyhýbajú sa ani elitným mestským častiam.

 

Ministerstvo elektriny a energetiky informovalo, že dnešný výpadok zavinilo "náhle technické zlyhanie v elektrickom obvode západne od Káhiry".

 

Štátom spravovaná starnúca infraštruktúra už nedokáže uspokojiť narastajúci dopyt po elektrine v krajine s 85 miliónmi obyvateľov. Jej výpadky prehĺbili nespokojnosť s islamistickým prezidentom Muhammadom Mursím, kým ho vlani po masových protestoch nezbavil funkcie šéf armády a terajší prezident Abdal Fattáh Sísí. A hoci Sísího stúpenci veria, že dokáže robiť zázraky, neexistuje žiadne okamžité riešenie schátraného stavu elektrickej rozvodnej siete po desaťročiach zanedbávania jej údržby a modernizácie.

 

V Egypte sa v uplynulých rokoch zhoršili aj výpadky dodávok plynu, pretože zmenšujúca sa domáca produkcia nestíha uspokojiť dopyt a súčasne exportné záväzky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies