MMF má poskytovať úvery, nie určovať hospodársku politiku

NETKY.SK • 31 August 2010, 07:36 • 2 min
MMF má poskytovať úvery, nie určovať hospodársku politiku

MMF má poskytovať úvery, nie určovať hospodársku politiku

slovakia

left justify in out

Maďarský predseda vlády Viktor Orbán nevylučuje, že v prípade potreby je v záujme Maďarska dosiahnutie úverovej dohody s Medzinárodným menovým fondom (MMF), no fond by nemal zasahovať do hospodárskej politiky krajiny.
      V prejave k veľvyslancom Orbán dnes povedal, že Maďarsko musí robiť omnoho aktívnejšiu zahraničnú politiku a ako príklad uviedol práve najnovšie vzťahy Budapešti s MMF.
      "My interpretujeme dohodu s MMF ako úverovú dohodu. MMF to považuje za dohodu o riadení hospodárskej politiky. To nie je v našom záujme," povedal Orbán.
      "V záujme Maďarska je, aby v prípade potreby uzatvorilo s fondom dohodu o úvere. Nie je však v jeho záujme podpísať s fondom dohodu, v rámci ktorej bude MMF zasahovať do hospodárskej politiky, pretože by sa tak zúžil priestor na potrebné kroky maďarskej vlády a parlamentu," dodal Orbán. Podľa neho, ak to bude nevyhnutné, Maďarsko bude svoju hospodársku politiku koordinovať s krokmi Európskej únie.
      Na druhej strane pripomenul, že ak by MMF nepomohol Maďarsku v roku 2008, ekonomika krajiny by sa zrútila. Podľa analytika banky MKB Zsolta Kondrata najnovší Orbánov prejav poukazuje na to, že vláda si chce pravdepodobne nechať pootvorené vrátka pre prípad, že by Maďarsko predsa len potrebovalo nový úver od fondu po októbrových komunálnych voľbách.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies