Mladých ľudí treba naučiť abstraktne myslieť, tvrdí Slovenská obchodná komora

NETKY.SK • 26 Jún 2018, 12:56 • 2 min
Mladých ľudí treba naučiť abstraktne myslieť, tvrdí Slovenská obchodná komora

BRATISLAVA - Mladých ľudí treba naučiť abstraktne myslieť. Povedal to predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók na tlačovej besede k novele zákona o odbornom vzdelávaní a príprave s tým, že mladí by sa mali viac orientovať na technické a matematické smery.

slovakia

left justify in out

"Nepotrebujeme také množstvo univerzít, aké máme. Pre vyspelé krajiny je charakteristické to, že najväčší dopyt na pracovnom trhu je po absolventoch stredného odborného vzdelávania," vysvetlil predseda komory a dodal, že už na základných školách by sa mal zvýšiť počet hodín matematiky. "V minulom roku muselo ísť 50 percent absolventov vysokých škôl na rekvalifikáciu, aby sa mohli zamestnať. Žiaci zapojení do systému duálneho vzdelávania majú až 95-percentnú šancu, že sa po škole dokážu uplatniť na trhu prácu," doplnil predseda Výboru Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory pre vzdelávanie Adrián Ďurček.

Poslanci NR SR schválili novelu zákona o odbornom vzdelávaní a príprave 14. júna. Novelou budú mať stredné školy a zamestnávatelia ľahší vstup do systému duálneho vzdelávania. Významným novým prvkom je okrem iného zvýšenie podielu výkonu praktického vyučovania u zamestnávateľa, ktorý pôsobí v systéme duálneho vzdelávania. Vďaka novele sa zriadi inštitút podnikovej školy, ktorej cieľom je podporiť zamestnávateľov - zriaďovateľov strednej odbornej školy, ktorí si pripravujú v tejto školy svoje budúce pracovné sily alebo ich pripravujú pre iných zamestnávateľov. Takisto sa zavedie nová pozícia hlavného inštruktora. Členovia Slovenskej obchodnej komory na tlačovej besede vyzdvihli, že k novele prispeli 21 návrhmi, z ktorých sa do zákona dostalo 11.

 

"Vnímame to ako 50-percentný úspech. Medzi najvýznamnejšie zmeny patrí podľa mňa zníženie administratívy zamestnávateľov pre vstup do systému duálneho vzdelávania, zrušenie krátenia normatívu školám či pozícia hlavného inštruktora. Túto funkciu môže vykonávať odborník z praxe," ozrejmil externý poradca komory pre vzdelávanie Ladislav Kováč. Ako odznelo na tlačovej besede, členovia komory chceli, aby sa do novely zákona dostal najmä ich návrh umožniť uzatváranie učebnej zmluvy aj so žiakom vo vyššom ročníku pre potreby doplniť počet žiakov v systéme duálneho vzdelávania.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies