České voľby: Lídri Pirátov a Starostov mali prvé rokovania so SPOLU už v noci! Podpísali memorandum

NETKY.SK • 10 Október 2021, 08:22 • 2 min
České voľby:  Lídri Pirátov a Starostov mali prvé rokovania so SPOLU už v noci! Podpísali memorandum

PRAHA - Zástupcovia českých koalícií SPOLU, Piráti a Starostovia hovorili o možnej spoločnej vláde ešte v sobotu večer.

slovakia

left justify in out

 

V 200-člennej Poslaneckej snemovni budú mať väčšinu kresiel, uviedla na svojom webe televízia CNN Prima News. "Obe demokratické koalície majú v snemovni väčšinu a majú teda šancu zostaviť väčšinovú vládu," povedal kandidát SPOLU na premiéra Petr Fiala, podľa ktorého začne s koalíciou, známou aj ako PirátiSTAN, rokovať do 24 hodín.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Hnutie Spolu predbehlo Babiša a vyhralo voľby!

 

Predseda Českej pirátskej strany Ivan Bartoš a líder hnutia Starostovia a nezávislí (STAN) Vít Rakušan medzitým dorazili do volebného štábu SPOLU neskoro večer. Chceli rokovať o vzniku vlády a "ladiť" spoločný postup, informoval server iDnes.cz. Podľa Rakušana bude ich koalícia rešpektovať, že SPOLU bolo vo voľbách úspešnejšie.

 

"Chcem poďakovať voličom za takto silný mandát. Okrem pocitu radosti cítime tiež záväzok a hodláme dodržať sľub, ktorý sme dali pred voľbami. Teda, že túto krajinu dáme do poriadku," vyhlásil Petr Fiala, predseda strany ODS, ktorá vytvorila koalíciu SPOLU so stranami TOP 09 a KDU-ČSL.

 

 

Fiala súčasne potvrdil, že s hnutím ANO, ani s populistickou stranou SPD, ktorá sa do parlamentu dostala ako posledná, štvrtá, rokovať nebudú. "Nepripadá do úvahy," konštatoval tiež podpredseda ODS Zbyněk Stanjura.

 

img

 

"Porazili sme ANO. Komunisti sú mimo domu. Extrémisti oslabili. Spolu s Pirátmi a Starostami sme uzavreli memorandum, že budeme o vláde diskutovať výlučne spolu. Máme príležitosť presadiť zmenu. A my ju nepremrháme!" napísala na sociálnej sieti Markéta Pekarová Adamová.

 

Prečítajte si: Zamestnanec radnice uväznil komisiu vo volebnej miestnosti v Brne

 

Podľa podpredsedu KDU-ČSL Petra Hladíka by ANO malo ísť "na striedačku". Predseda KDU-ČSL Marian Jurečka očakáva, že prezident Miloš Zeman v nasledujúcich dňoch – po avizovanom nedeľňajšom stretnutí so šéfom ANO a doterajším premiérom Andrejom Babišom – prijme aj predsedov ostatných strán, najmä Fialu.

 

 

"Výsledkom rokovania je memorandum našich piatich strán o vytvorení vlády," povedal po stretnutí s lídrami Pirátov a Starostov Fiala. "Vyhlasujeme a potvrdzujeme tým aj naše predošlé verejné vyhlásenia, že žiadny zo signatárov tohto memoranda nevstúpi do rokovania so žiadnym ďalším politickým subjektom," citoval šéf ODS z dokumentu.

 

O spoločnom programe a budúcom politickom usporiadaní chce pätica strán rokovať už v najbližších dňoch, dodal Fiala s tým, že o stretnutie so Zemanom požiada v pondelok, uviedla televízia CNN Prima News.

 

Zeman prostredníctvom svojho hovorcu avizoval, že sa v nedeľu stretne s premiérom Andrejom Babišom, šéfom hnutia ANO, ktoré vo voľbách tesne porazila koalícia SPOLU. Babiš v povolebnom vystúpení povedal, že ak ho prezident poverí zostavením vlády, osloví aj SPOLU.

 

Memorandum podpísali strany koalície SPOLU, ktorú tvoria Fialovo ODS, ľudovci z KDÚ-ČSL a strana TOP 09, a členovia koalície Piráti a starostovia - Česká pirátska strana a hnutie Starostovia a nezávislí (STAN).

 

"Vysielame jasný apel aj voči pánovi prezidentovi, aby rešpektoval ústavu a prianie občanov, ktorí prišli k voľbám," povedal na spoločnej tlačovej konferencii lídrov piatich strán predseda KDU-ČSL Marian Jurečka, ktorého citoval server Seznam Zprávy.

 

 

Otázkou je, koho prezident Zeman poverí zostavením nového kabinetu. Opakovane totiž povedal, že volebné koalície považuje za podvod na voličoch a poverí lídra najsilnejšej parlamentnej strany. ODS, ľudovci a TOP 09 chcú mať samostatné poslanecké kluby, najväčší klub tak bude mať hnutie ANO.

 

Babiš by mohol istý čas vládnuť aj bez dôvery poslancov, analyzuje CNN Prima News. Zeman totiž môže navrhovať nového premiéra dvakrát a hoci by v oboch prípadoch nová vláda ANO do 30 dní dôveru parlamentu nezískala, česká ústava neurčuje lehotu, dokedy by takýto dočasný kabinet mohol zostať pri moci.

 

Až na tretí pokus poveruje niekoho sformovaním vlády predseda Poslaneckej snemovne. V takom prípade by dostal poverenie pravdepodobne Fiala a dôveru by získal.

 

Cesta k vláde s dôverou tak môže byť zdĺhavá a otázkou je, nakoľko "tvrdošijne" bude Zeman presadzovať za premiéra Babiša. Vylúčené nie sú ani spory o výklad ústavy či dokonca ústavná kríza, dopĺňa server.

 

 

"Som nesmierne vďačný každému, koho neodradila masívna dezinformačná kampaň a dal nám svoj hlas. Ďakujeme za dôveru. Veľmi si ju vážim," napísla na sociálnej sieti Ivan Bartoš.

 

Na sociálnej sieti reagoval aj Vít Rakušan.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies