Mladí tenisti vyhrali ME, kapitán Kurhajec: Je to fantázia

NETKY.SK • 6 August 2015, 08:40 • 2 min
Mladí tenisti vyhrali ME, kapitán Kurhajec: Je to fantázia

LA ROCHELLE - Slovenskí tenisti do 18 rokov sa stali prvýkrát v ére samostatnosti víťazmi ME tejto vekovej kategórie. Vo finálovom dueli vo francúzskom La Rochelle zvíťazili nad Rumunskom 2:1 a získalo zlaté medaily.

slovakia

left justify in out

O všetkom rozhodla až záverečná štvorhra, v ktorej Alex Molčan s Lukášom Kleinom zdolali pár Bogdan Borza, Nicolae Daniel Frunza hladko v dvoch setoch 6:1, 6:3. Zverenci kapitána Ľubomíra Kurhajca odplatili súperom prehru z finále kvalifikácie v Piešťanoch. Členom tímu bol ešte Patrik Néma.

 

Molčan bol v semifinále i vo finále hlavnou oporou slovenského družstva. Víťazstvo v Galeovej pohári si veľmi cení. "Finále bolo veľmi ťažké. Rumuni nás zdolali v Piešťanoch a aj dnešný duel začali lepšie. Boli sme však veľmi motivovaní, pretože reprezentovať Slovensko vo finále ME je niečo úplné iné ako hrať bežný turnaj. Je v tom oveľa viac emócii. Vo štvorhre sme vedeli, do čoho ideme a zotreli sme ich, ako Slováci vedia. Sme veľmi šťastní z tohto úspechu. V ére samostatnosti ešte nikto nevyhral túto súťaž. V minulosti zdvihli Galovej pohár nad hlavu veľké mená. Je to pre nás obrovská česť, že sme sa k nim zaradili ako členovia víťazného slovenského tímu. Je to pocit na nezaplatenie," povedal pre TASR Molčan, ktorý sa spoločne s kolegami z tímu chystal osláviť úspech v McDonalde blízko hotela. "Alkohol si ešte nemôžeme dovoliť, keďže nie sme plnoletí, tak si dáme aspoň "mekáč"."

 

Nadšený bol aj slovenský kapitán Kurhajec. "Je to fantázia! Neuveriteľné! Chlapci sa z víťazstva veľmi tešia, veď sa už zapísali do histórie tenisu. Na pohári sú napísané ich mená popri takých menách ako Kodeš, Šmíd, Složil, Mečíř, Vajda, Nováček alebo Djokovič. Galea Cup je prestížna súťaž, mimoriadne populárna. Každodenne chodilo na tenis veľa divákov, naši chlapci sa prekonávali a teraz sa zaslúžene tešia z víťazstva," povedal Kurhajec pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu.

 

Vlnu eufórie vyvolal úspech slovenských juniorov aj u vedenia Slovenského tenisového zväzu. "Je to najcennejší tímový úspech slovenských juniorov v ére samostatnosti," hodnotil Tibor Macko, prezident STZ. Dva razy v ére samostatnosti hrali Slováci predtým v tejto súťaži vo finále - v rokoch 2004 a 2010. Ani v jednom prípade nevyhrali. V roku 2004 tvorili tím Pavol Červenák, Lukáš Lacko, Peter Miklušičák, vo Verone prehrali so Srbskom a Čiernou Horou, za ktorú hrali Novak Djokovič a Viktor Troicki. V roku 2010 bol kapitánom strieborného tímu v Benátkach Miloslav Grolmus a tvorili ho Filip Horanský, Jozef Kovalík a Adrian Partl. Slovensko vo finále podľahlo Maďarsku.

 

Obrovskú radosť z víťazstva v prestížnom Galeovej pohári mal aj generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. "Galeovej pohár je najvýznamnejšou súťažou družstiev v Európe, má veľkú históriu. Pamätám si, že ešte za éry Česko-Slovenska v nej hrávali takí skvelí tenisti ako boli Ivan Lendl, Miloš Mečíř či Petr Korda. Všetci chlapci si zaslúžia absolutórium za predvedené výkony. Najväčší podiel na tomto triumfe má však Alex Molčan, ktorý v semifinále i vo finále skvele potiahol tím. Veľmi ma teší, že chalani nadviazali na tohtoročné úspechy junioriek Terezy Mihalíkovej a Viktórie Kužmovej. Rastie nám generácia skvelých hráčov. Alex mal v tejto sezóne na grandslamoch smolu na žreby, dostal súperov z prvej svetovej desiatky. Teraz potvrdil, že má veľký potenciál," povedal pre TASR Moška.

 

Triumf mladých Slovákov vo Francúzsku potešil aj Branislava Stankoviča, ktorý bol v roku 1983 spoločne s Mečířom, Mariánom Vajdom a Karlom Nováčkom členom víťazného česko-slovenského tímu. "Pamätám si, že to bolo vtedy pre nás úžasné tímové víťazstvo. Určite to chalanov zblíži, zažijú väčšiu slávu. Túto súťaž vždy hrávali najlepší juniori sveta. Bolo by skvelé, keby sa chalani raz dostali vo svetovom rebríčku tam, kde boli Miloš, Karel, Maroš či ja a aby v budúcnosti ich menovky figurovali aj v Davisovom pohári," povedal pre TASR Stankovič.

 

Slovenské dievčatá obsadili na finálovom turnaji ME do 18 rokov vo francúzskom Granville konečné siedme miesto, keď v záverečnom vystúpení zvíťazili nad Holanďankami 2:1. Rozhodujúci bod získali vo štvorhre Mihalíková s Kužmovou.

 

Výsledky - streda:

 

CHLAPCI:

Valerio/Galea Cup (La Rochelle / Fr.):

Finále:

SLOVENSKO - RUMUNSKO (3) 2:1

Lukáš Klein - Nicolae Daniel Frunza 4:6, 3:6

Alex Molčan - Calin Manda 6:2, 1:1 - skreč, Manda odstúpil

Klein, Molčan - Bogdan Borza, Frunza 6:1, 6:3

 

DIEVČATÁ:

Soisbault/Reina Cup (Granville / Fr.):

O 7. miesto:

SLOVENSKO (1) - HOLANDSKO 2:1

Tereza Mihalíková - Nina Kruijerová 6:1, 6:1

Martina Okáľová - Liza Lebedzevová 4:6, 6:7 (5)

Viktória Kužmová, Tereza Mihalíková - Nina Kruijerová, Anastasia Mulderová-Syrovacká 6:1, 6:0

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies