Mladí Slováci podľa Kitku nezvládli tlak a dostali facku

NETKY.SK • 8 September 2010, 11:57 • 2 min
Mladí Slováci podľa Kitku nezvládli tlak a dostali facku

Mladí Slováci podľa Kitku nezvládli tlak a dostali facku

slovakia

left justify in out

img

Miesto postupu do play off kvalifikácie ME 2011 dostali mladí Slováci pravú futbalovú facku. Týmito slovami začal svoje hodnotenie posledného vystúpenia slovenskej reprezentácie do 21 rokov v kvalifikačnom cykle tréner Boris Kitka.
      Štadión ViONu v Zlatých Moravciach bol v utorok svedkom krutej prehry domácich 1:4 s Nórskom. Dovtedy posledné mužstvo 7. kvalifikačnej skupiny, ktorého zdolanie malo Slovákom pri priaznivom vývoji zápasov v ostatných skupinách otvoriť bránu do play off, sa v konečnom účtovaní stalo katom slovenských nádejí. Sen Kitkovych zverencov sa začal rozpadať už v 20. minúte po prvom inkasovanom góle a nepriaznivý vývoj na začiatku druhého dejstva podčiarklo vylúčenie útočníka Michala Ďuriša. Za stavu 0:2 Slovákov nenaštartoval ani presný zásah z kopačky Jakuba Sylvestra a ďalšie dva góly súpera dokonali dielo skazy. "Myslím, že sme dostali takú pravú futbalovú facku. Mužstvo išlo dlho za svojím cieľom, no dnes nám zápas jednoducho absolútne nevyšiel. Možno všetko zapadlo do seba. Bolo to naše prvé vylúčenie. Hrali sme pritom ďaleko náročnejšie zápasy s množstvom osobných súbojov. Dostali sme zbytočnú žltú kartu, čo oslabilo mužstvo a potom už bolo jasné, že to bude veľmi ťažké. Nórom sa darilo kontrolovať hru a hlavne boli nebezpeční v brejkoch. Cez polčas sme hovorili chlapcom, že súperovi nesmieme nechať priestor, no urobili sme veľa individuálnych chýb a nevedeli sme sa presadiť ani vpredu. Mali sme dosť šancí, ale nebolo nám súdené vyhrať," smutne skonštatoval Kitka.
      Slovensko po odohratí ôsmich duelov obsadilo v konečnej tabuľke svojej skupiny druhé miesto so 14 bodmi, ktoré nestačili na postup do play off. O štrnástich postupujúcich z desiatich skupín sa rozhodovalo až do poslednej chvíle, pričom mladí Slováci práve najdôležitejší posledný krok nezvládli. Zo "slovenskej" 7. skupiny sa tak v bojoch o účasť na európskom šampionáte v Dánsku predstaví iba víťaz skupiny Chorvátsko. "Pre každého z nás, hráčov aj trénerov, je to škola. Stále sa učíme. Mužstvo doteraz nemalo takýto výpadok, ktorý žiaľ prišiel v najnevhodnejšiu chvíľu. Vo futbale sú však aj takéto zápasy a nás môže len mrzieť, že sme nezvládli posledný krok. Možno keby sme tú facku dostali skôr...," zamyslel sa slovenský kormidelník a pohotovo dodal: "Netreba však hľadať výhovorky, treba sa k tomu jednoducho postaviť tak, že je škoda, že sme si nechali ujsť túto šancu. Možno práve ten tlak, vyplývajúci z možnosti postupu do play off, bol na nás všetkých príliš veľký."
      Kitka sa vyjadril aj k zápasovej atmosfére, ktorú vystihol slovom komorná. Na štadión si totiž našlo cestu iba 876 divákov, ktorí iba zriedka zatlieskali či iným spôsobom povzbudili mladých reprezentantov. Dôvodom nízkej návštevy bol s veľkou pravdepodobnosťou kvalifikačný zápas seniorskej reprezentácie v Rusku, ktorý mal úvodný výkop v rovnakom čase. "Hralo sa v dosť komornej atmosfére, vzhľadom k súbežne hranému zápasu Áčka. Celkovo náš zápas nemal život. Napriek tomu si myslím, že sme ukázali, že máme kvalitu na vyhrávanie takýchto zápasov. Nóri však boli v tomto prípade lepší a dali nám lekciu z efektivity. Asi by som nenašiel z našej strany výkon, ktorý by spĺňal kritériá, na ktoré sme boli zvyknutí. Celkovo sme ako mužstvo sklamali," uviedol Kitka.
      Kouč dvadsaťjednotky napriek nevydarenému záveru na margo celej kvalifikácie uviedol, že sa urobil kus práve a hráči sa posunuli kvalitatívne narástli. Jedným dychom zároveň zopakoval poľutovanie nad skutočnosťou, že všetku snahu zmaril výbuch v poslednom zápase. "Celú prácu, ktorú sme investovali v rámci kvalifikácie, všetky tie zápasy, sme si týmto zápasom pokazili. Je mi ľúto chlapcov, pretože sa nadreli na reálnu postupovú šancu. Všetci sme verili, že to zvládneme. Nemyslím si, že by sme niečo podcenili, ale dnes prišiel výbuch, to skóre hovorí samo za seba, aj keď si nemyslím, že Nóri boli od nás lepší o tri góly. Na druhej strane, chýbala nám organizácia hry, akoby sme sa báli niečo zobrať na seba," povedal Kitka a dodal: "Žiadna prehra či sklamanie týchto chlapcov nesmie zlomiť, každý z nich má pred sebou svoju kariéru. Pre nich je podstatné, aby všetci dali hlavu hore."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies