Cirkev si počas dnešného dňa uctí zosnulých na COVID-19 znejúcimi zvonmi kostolov

NETKY.SK • 11 Apríl 2021, 09:44 • 2 min
Cirkev si počas dnešného dňa uctí zosnulých na COVID-19 znejúcimi zvonmi kostolov

BRATISLAVA - Na pripomienku zosnulých na ochorenie COVID-19 sa dnes na desať minút rozoznejú zvony katolíckych kostolov na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) na svojej webovej stránke. Ako vysvetlila, katolícka cirkev v daný deň totiž slávi Nedeľu Božieho milosrdenstva, ktorá završuje Veľkonočnú oktávu. Biskupi vybrali túto nedeľu, aby prosili o milosrdenstvo pre zosnulých a o pomoc pre pozostalých.

 

img

 

Názov pochádza zo zvyku, že novokrstenci tohto dňa naposledy nosili biele rúcho, do ktorého boli oblečení pri krste vo veľkonočnú vigíliu. Liturgická farba dňa je biela. 

 

Dňa 30. apríla 2000 stanovil pápež Ján Pavol II. pre rímskokatolícku cirkev na prianie poľskej rehoľníčky svätej Faustíny Kowalskej (ktorú o to Ježiš vo zjaveniach požiadal) tento deň ako Nedeľu Božieho milosrdenstva.

 

img


"Dohodli sme sa so všetkými otcami biskupmi, že v tento deň zvonením zvonov vo farnostiach jednotlivých diecéz pozveme veriacich k spoločnej modlitbe za všetky obete pandémie."

 

"Budeme prosiť za viac než 10 000 ľudí, ktorí podľahli ochoreniu COVID-19, ale aj za všetkých, čo zomreli v dôsledku situácie, ktorú pandémia spôsobila, a tiež za ich blízkych a pozostalých," priblížil pre TK KBS predseda KBS Stanislav Zvolenský.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona