Zlepší sa konečne bezpečnosť na cestách?

NETKY.SK • 21 Október 2021, 11:31 • 2 min
Zlepší sa konečne bezpečnosť na cestách?

BRATISLAVA - Plénum Národnej rady posunulo do druhého čítania novelu zákona z dielne koaličných poslancov a poslankýň o cestnej premávke. Bezpečnosť na cestách by sa tak mala zlepšiť.

slovakia

left justify in out

Prioritným cieľom novely je jasne definovať a spresniť bočný odstup pri predbiehaní zraniteľných účastníkov cestnej premávky. Konkrétne ide o predbiehanie cyklistovchodcov a užívateľov kolobežiek. "V novele zákona definujeme, ako má vyzerať bezpečnostné predchádzanie, pričom vodič automobilu musí zachovávať dostatočný bočný odstup, ktorý je najmenej jeden meter pri rýchlosti do 50 km/h a 1,5 metra pri vyššej rýchlosti. Veríme, že táto malá zmena pomôže k vyššej bezpečnosti na cestách," uviedol poslanec Radovan Sloboda.

 

img

 

Podľa poslanca Miloša Svrčeka je dôležité, aby vodič pri predbiehaní prihliadal najmä na rýchlosť, druh svojho i predchádzaného vozidla, poveternostné podmienky a stav a povahu vozovky, čo sú základné parametre dodržania bezpečnosti.

 

img

 

V súvislosti so zmenami pri predbiehaní vodičov malých motocyklov, cyklistov a chodcov tiež navrhuje upraviť pravidlá šoférov aj voči vodičom samovyvažovacích vozidiel a kolobežiek s pomocným motorčekom.

 

Možno vás zaujme: Prestanú konečne na Slovensku zomierať cyklisti? Zriadili pracovnú skupinu

 

img

 

"Je to rozšírenie zákona aj o týchto účastníkov cestnej premávky, ktorých doteraz cestný zákon nepoznal. Zároveň navrhujeme, aby bola účinnosť zákona daná od 1. marca 2022, pričom veríme, že nájdeme širokú podporu nielen v parlamente, ale aj medzi občianskou spoločnosťou, ktorej záleží na bezpečnosti našich cyklistov," doplnila poslankyňa Romana Tabák.

 

"Tento zákon je črepinkou v mozaike zákonov, ktoré budeme postupne predkladať," dodal Sloboda po hlasovaní. Je podľa neho možné, že v pozmeňovacích návrhoch v druhom čítaní by sa mohla riešiť bezpečnosť chodcov, či ďalšie zväčšovanie bezpečnosti cyklistov, jazdné pruhy, značky pre cyklistov a  ďalšie konkrétne zmeny, ktoré chcú prerokovať s odborníkmi.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies