Mitrík: Zásadné zistenia kontrolórov NKÚ sme poslali ústavným činiteľom

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 10:13 • 2 min
Mitrík: Zásadné zistenia kontrolórov NKÚ sme poslali ústavným činiteľom

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Karol Mitrík v rámci pravidelného štvrťročného sumarizovania kontrolnej činnosti úradu zaslal trom najvyšším ústavným činiteľom v poradí piatu informáciu o zásadných zisteniach kontrolórov.

slovakia

left justify in out

Od začiatku roka 2017 úrad ukončil 19 kontrolných akcií v 66 kontrolovaných subjektoch. Ako ďalej informovala hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková, NKÚ upozorňuje na nedostatky v rámci kontroly postupov pri výbere daňových licencií, odstraňovania environmentálnych záťaží, kontroly financovania pri budovaní ozbrojených síl, nakladania s majetkom v oblasti médií a audiovízie a kontroly strategických infraštruktúrnych projektov.

 

Úrad vykonal kontrolu aj v Kancelárii verejného ochrancu práv, v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) a pozrel sa aj na hospodárenie a ochranu aktív v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby. Dôležitou bola kontrola poskytovania finančných prostriedkov na podporu bývania či kontrola využívania Elektronického systému monitoringu obvinených a odsúdených osôb.

Ako príklad dobrej praxe vyhodnotili kontrolu poskytovania finančných prostriedkov na podporu bývania prostredníctvom programu zatepľovania bytových domov z prostriedkov štátneho rozpočtu a zdrojov z Európskej únie (EÚ). Pri zatepľovaní obytných domov boli využité štátom podporované úvery, teda návratné zdroje financovania. „Kontrola jednoznačne poukazuje na efektívnosť a účinnosť využívania finančných prostriedkov formou návratnej pomoci a úrad odporúča v tejto forme podpory pokračovať. Vďaka revolvingovému charakteru týchto nástrojov dochádza k recyklácii zdrojov, ktoré možno investovať do nových projektov,“ uviedol NKÚ.

Na druhej strane kontrolóri zistili závažné nedostatky v rámci kontroly hospodárenia PPA a realizácie výziev a vyzvaní programového obdobia 2014 – 2020. Najviac nedostatkov sa preukázalo v oblasti procesných nastavení. „Absentovali manuály pre hodnotiteľov, neboli organizované školenia k odbornému hodnoteniu žiadostí. Časť odborných hodnotiteľov bola prijatá do agentúry iba pár mesiacov pred vyhlásením jednotlivých výziev, niektorí bez primeraného odborného vzdelania, praxe. To viedlo k nejednotnému a značne subjektívnemu prístupu hodnotiteľov a celý proces vykazoval vážne nedostatky z hľadiska transparentnosti,“ uviedla Bolech Dobáková s tým, že kontrola hospodárenia PPA zase poukázala na to, že agentúra pri nakladaní s rozpočtovými prostriedkami nepostupovala hospodárne, efektívne a účelne.


Kontrolóri troch najvyšších ústavných činiteľov upozorňujú aj na závažný medziročný nárast evidovaných nezrovnalostí v kontrolovaných operačných programoch (OP) v porovnaní rokov 2014 a 2015 až o 61,1 percenta. Ku koncu roka 2016 dosahovali nezrovnalosti v rámci štyroch kontrolovaných OP sumu 214,5 milióna eur.

 

„Za najzávažnejšie riziká považuje NKÚ SR celkový negatívny dosah nezrovnalostí na štátny rozpočet a nevytváranie zdrojov v kapitolách na krytie nezrovnalostí s finančným dosahom. Oblasť verejného obstarávania bola identifikovaná ako jedna z najpodstatnejších príčin vzniku nezrovnalostí,“ vysvetlila hovorkyňa úradu.

Problémy zistili aj pri kontrole postupu odstraňovania environmentálnych záťaží (EZ). Ku koncu roka 2015 bolo sanovaných 19 lokalít EZ určených na sanáciu z celkového počtu 64 plánovaných lokalít. Z pôvodne odhadovaných finančných prostriedkov vo výške 137 miliónov eur skutočne vynaložené výdavky dosiahli takmer 145 miliónov eur. Svoju zodpovednosť vykonať sanácie EZ si nesplnili rezorty hospodárstva, dopravy, pôdohospodárstva.

 

„Napriek tomu, že uvedené ministerstvá nesplnili úlohy uložené uznesením vlády SR, vláda nevyvodila žiadne dôsledky a pre obdobie rokov 2016 – 2021 im opäť uložila úlohy v nezmenenej podobe,“ objasnila ďalšie zistenie kontrolórov hovorkyňa NKÚ Bolech Dobáková.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies