Ministri Taraba a Takáč diskutovali o lepšej potravinovej sebestačnosti a starostlivosti o krajinu. Čo brzdí rozvoj?

NETKY.SK • 9 Marec 2024, 07:30 • 2 min
Ministri Taraba a Takáč diskutovali o lepšej potravinovej sebestačnosti a starostlivosti o krajinu. Čo brzdí rozvoj?

Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba prerokoval spoločne s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richardom Takáčom s poľnohospodármi, ovocinármi a vinohradníkmi najdôležitejšie problémy, ktoré v súčasnosti brzdia rozvoj ich aktivít aj starostlivosť o biodiverzitu.

slovakia

left justify in out

Podľa podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu je potravinová sebestačnosť Slovenska jedna z najhorších v EÚ. Dôvodom tohto nepriaznivého stavu sú aj obrovské neobrábané a zanedbávané plochy vinohradov, ovocných sadov s poľnohospodárskou pôdou nielen vo vlastníctve štátu, ale aj súkromných vlastníkov, za čo viní aj platnú legislatívu v oblasti envirorezortu.

Taraba na rokovaní s Takáčom predstavil základné kontúry pripravovanej novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá by mala byť vo väčšej harmónii so zákonom na ochranu poľnohospodárskej pôdy. Cieľom je odbúrať byrokratickú náročnosť pri obhospodarovaní pôdy, osobitne v prípadoch ak ide o odstraňovanie náletových drevín a kríkov.

„Ak trvá niekedy až dva roky získať povolenia, aby ste mohli vyčistiť poľnohospodársku pôdu alebo odtokové kanály, tak odkazujete poľnohospodárom, že nechceme, aby ste na pôde pestovali slovenské plodiny, chceme dovážať skleníkové zo Španielska," zdôraznil Taraba.

Nová legislatíva umožní efektívne a rýchlo odstraňovať náletové dreviny na štátnych pozemkoch aj melioračných kanáloch. Práve Slovenský pozemkový fond prenajíma veľké plochy súkromným vlastníkom. Realita je však taká, že mnohé tieto územia s vinohradmi či ovocnými sadmi sú zanedbané.

Podľa ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča je dôležité naštartovať skutočnú starostlivosť o tieto územia.„Slovenský pozemkový fond v blízkom čase vyzve nájomníkov vinohradov či ovocných sadov, aby deklarovali starostlivosť o tieto územia. Ak nepreukážu, že sa o plochy skutočne starajú a nevykonajú nápravu, SPF prikročí k vypovedaniu zmlúv,“ dodal Takáč.

Taraba s Takáčom sa tiež stretli s predstaviteľmi Bratislavského samosprávneho kraja, ktorí predstavili pripravovaný projekt vinohradníckeho a ovocinárskeho kampusu. Ide o unikátny projekt vybudovania komplexného zariadenia, ktoré má slúžiť ako domovská inštitúcia pre vinárstvo, vinohradníctvo a ovocinárstvo na Slovensku a ktorý bude pripravovať v spolupráci s renomovanými medzinárodnými školami odborníkov pre moderné poľnohospodárstvo. Súčasťou projektu je vybudovanie školy, internátu, odborných a výskumných pracovísk či technológií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj. MPRV SR, Foto: Ministri počas diskusie. (www.mpsr.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies