Budaj vysvetľoval postup Envirofondu, ktorý blokuje obciam už schválené dotácie

NETKY.SK • 12 Máj 2021, 20:51 • 2 min
Budaj vysvetľoval postup Envirofondu, ktorý blokuje obciam už schválené dotácie

BRATISLAVA – Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) zistilo pochybenia pri udelených dotáciách pre mestá a obce, ktoré tri dni po parlamentných voľbách schválilo bývalé vedenie rezortu.

slovakia

left justify in out

Envirorezort o tom informoval v tlačovej správe. Tri dni po voľbách schválil predošlý, zastupujúci minister životného prostredia Arpád Érsek (Most-Híd) dotácie na dobudovanie kanalizácií a vodovodov pre 26 obcí v celkovej hodnote 40 miliónov eur.

 

Rezort pozastavil vyplácanie dotácií
Audit, ktorý nariadil súčasný minister Ján Budaj (OĽaNO) preukázal sporný výber dodávateľov a uzatváranie početných a neprehľadných dodatkov k starým zmluvám, čo je v rozpore s platným zákonom o verejnom obstarávaní.

 

Niektoré zmluvy a dodatky neboli ani zverejnené a práce sa realizovali bez účinného právneho titulu. MŽP SR preto uvoľňovanie finančných prostriedkov z Envirofondu zastavilo.


Ako ďalej informoval rezort, fond už začal s finančnou kontrolou projektov samospráv. V prípade preukázania pochybení zo strany finančnej kontroly Envirofondu, postúpi rezort životného prostredia projektové spisy na prešetrenie Úradu pre verejné obstarávanie. V prípade podozrení z porušenia zákona sa obráti aj na orgány činné v trestnom konaní.

 

Čiastočné schválenie

K dnešnému dňu uvoľnil Envirofond schválené finančné prostriedky ôsmim obciam zo spomínaných 26. Ďalších 14 obcí podľa envirorezortu doposiaľ nepredložilo žiadnu faktúru na preplatenie. Finančná kontrola na mieste je otvorená v 4 obciach.

 

Prvú platbu dostali aj obce Vislava (okres Bardejov) a Kravany (okres Poprad). V prípade, že výsledok kontroly nepreukáže porušenie zákona o verejnom obstarávaní, Envirofond im odsúhlasí ďalšie čerpanie finančných prostriedkov.

 

Envirofond hľadá spôsoby ako veci zrýchliť
V auguste minulého roka Budaj odvolal vtedajšieho riaditeľa Environmentálneho fondu Petra Kalivodu. Stalo sa tak pre pochybenia, ale aj nezrovnalosti vo fungovaní fondu, ktoré odhalil audit envirorezortu.

 

Z neho vyplynulo, že niektorí pracovníci navádzali starostov obcí na predkladanie vedome nepravdivých informácií. Uprednostňované boli aj obce, ktoré síce nespĺňali kritériá, ale mali správnu stranícku príslušnosť.

 

Súčasný riaditeľ fondu Ľubomír Vačok uviedol, že Envirofond pokračuje vo finančnej kontrole bez zbytočného zdržania a so samosprávami intenzívne komunikuje.

 

„Zároveň sme so starostami v kontakte a hľadáme spôsoby, ako procesy urýchliť,“ dodal Vačok.

 

Mohlo by vás zaujímať: Envirofond blokuje projekty na dostavbu kanalizácií a vodovodov, na ktoré dostali obce dotácie

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies